avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul varsta pensie cu reducere datorata grupei II
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul varsta pensie cu reducere datorata grupei II

Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la care poate iesi la pensie, in urmatoarele conditii:

- An nastere:1948 , nov.22 - BARBAT
- Total vechime pana in momentul actual : 32 ani si 7 luni (din care 11 ani, 9 luni si 23 zile grupa a II de munca) .

Cu multumiri anticipate,
C.Paroiu
Cel mai recent răspuns: Vaida Dafina , utilizator 22:38, 29 Ianuarie 2010
Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Desi am tot studiat legile in vigoare, raspunsurile pe care le primesc, de la diferite persoane abilitate, sunt contradictorii si in contradictie cu ce am inteles eu din aceste legi.
Este vorba de tatal meu, care s-a nascut pe 18.12.1951 si lucreaza neintrerupt din 10.07.1970, din care 25.36 ani la grupa II.

Va rog sa-mi spuneti, cind poate iesi la pensie in mod normal, beneficiind de anii de grupa II?

De asemena, va rog sa-mi spuneti daca ar fi putut sau daca poate iesi la pensie anticipata partiala, si cind anume?
Nu imi este clar, daca anii rezultati din grupa II se adauga la virsta lui, pentru a intruni conditiile art. 50 alin. 1.

Va multumesc.
GDan a scris:

Este vorba de tatal meu, care s-a nascut pe 18.12.1951 si lucreaza neintrerupt din 10.07.1970, din care 25.36 ani la grupa II.

V-as raspunde dar nu inteleg cati ani intregi a lucrat tatal dvs. in grupa II de munca.

Teoretic, poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de 15 ani.

De pensie anticipata partiala poate beneficia la 60 de ani intrucat a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Stagiul aferent perioadei in care a lucrat in grupa II de munca se adauga stagiului realizat de cotizare, nu varstei.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna seara, stimata doamna si multumesc frumos pentru raspuns.

Imi pare rau ca nu m-am facut bine inteles. Perioada de munca in grupa II este de 25 de ani si 4 luni.
Buna seara,

Stagiul aferent perioadei lucrate in grupa II de munca este de 6 ani si 3 luni; acest stagiu se adauga stagiului realizat pana in prezent in vederea deschiderii drepturilor de pensie.
Tatal dvs. depaseste cu 10 ani stagiul complet de cotizare, putand sa beneficieze la 60 de ani de pensie anticipata, nu de pensie anticipata partiala.

Pe de alta parte, avand in vedere art. 42 din Legea nr. 19/2000, tatal dvs. are dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni, adica la 59 de ani si 6 luni.

Deci, poate solicita pensie pentru limita de varsta inainte de a implini 60 de ani, varsta la care poate beneficia de pensie anticipata.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc mult!

Acum lucrurile imi sunt foarte clare.

Numai bine!

Alte discuții în legătură

Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)
Pensie juli_21 juli_21 buna ziua, Sunt nascut in 06.07.1950.Am vechime in munca 35 ani, din care 19 ani si 9 luni si 13 zile in grupa II.va rog sa imi spuneti cand pot iesi la ... (vezi toată discuția)