avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prejuduciu cauzat de administrator incompetent
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prejuduciu cauzat de administrator incompetent

Buna ziua,

as dori sa stiu daca activitatea unui admin care duce la prejudicii financiare asociatiei, se poate incadra intr-o lege si poate fi actionat in instanta pt recuperarea acestora? Nu este vorba de frauda, ci de faptul ca:

1) prin intarzierea platii unor facturi la furnizori ni s-au calculat de catre acestia penalizari pe care le-a suportat asociatia din fondul de penalizari.
2) s-au platit in plus contributii la stat, deci scuza lor este ca "nu ne-am bagat noi banii in buzunar, doar am calculat gresit".
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2015
coryzalia, utilizator
Cel mai recent răspuns: coryzalia , utilizator 14:09, 28 Aprilie 2015
1. Trebuie sa dovediti ca la data scadentei facturilor au existat bani in casa sau in banca si nu a platit facturile. Dar aici este si vina presedintelui si a cenzorului pentru neimplicarea si neverificarea actelor.
2. Daca a platit in avans contributiile asta se regleaza, nu este capat de tara ca s-a gresit.
Daca nu sunteti multumiti de activitatea administratorului il puteti schimba foarte simplu, daca este angajat cu acte in regula (si banuiesc ca da, atata timp cat platiti contributii virate gresit), aveti cale legala cu averismente si desfacerea contractului de munca conform legii, sau cu inlocuirea acestuia cu o firma de administrare si scapati de advertismente si alte complicatii.
Multumesc pt raspuns. Administratorul este chiar o firma, pe care am angajat-o satui fiind de matrapazlacurile fostilor admin persoane fizice care, in cardasie cu presedintii si cenzorii respectivi, furau ca-n codru, dar faceau "pierdute" actele ca sa nu putem dovedi nimic.
Am sperat ca o firma este mai serioasa si mai corecta, dar am descoperit ca nu, eu sunt presedinte doar de 6 luni din perioada administrata de aceasta firma, pt celelalte 6 luni nu a existat "interes" pt angajarea unui cenzor. Poate ca va dati seama de ce: fostul presedinte a militat si insistat suspect de intens sa angajeze aceasta firma, in timp ce pt angajarea unui cenzor s-a tot "fofilat". Ati inteles "schema"? Deci eu cum am devenit presedinte am angajat un cenzor "feroce" care a inceput sa verifice si dosarele din urma si asa am aflat ca s-au platit in plus contributii la stat si avem penalizari inadmisibile, pt ca bani a avut intotdeauna, noi avand un fond de rulment de peste 41.000 lei la un bloc cu 88 apart, din care 21 cu 3 camere si restul cu 2 camere - asta ca sa va faceti o idee de marimea asociatiei - iar restantierii sunt in limitele "normale", ca sa zic asa. Asociatia are si un cont propriu in care unii locatari plateau intretinerea cu cardul, iar ceea ce se platea online pe site-ul admin si cash casierului intra intr-un cont al admin din care facea platile. Deci chiar daca nu a avut la un moment dat resurse suficiente in contul sau, admin putea sa-mi ceara mie sa fac platile din contul asoc sau sa-i transfer bani in contul lui. Dar niciodata nu mi-a cerut asta, pana zilele trecute cand mi-a trimis o factura Radet s-o platesc. Deci din punctul meu de vedere nu au nici o scuza, decat incompetenta sau indolenta. In contract scrie la obligatii "efectuarea platilor la timp util, in masura in care are la dispozitie de la Asociatie sumele necesare efectuarii platilor."
Nu inteleg de ce sunt atat de credibile aceste "firme" de administrare, sunt bani aruncati pe geam, aceste firme sunt capuse intr-o asociatie, asta pentru ca asa zisul administrator este doar un simplu casier, care vine in asociatie o zi (2 ore) pe saptamana, restu de 4 zile are incasati la alte blocuri, alearga intre asociatii fara sa fie interesat de ceea ce se intampla de fapt intr-un condominiu.
Aceste firme trebuie sa asigure salariul administratorului, consumabilele, plus (un plus foarte mare) beneficiul "patronilor", care de cele mai multe ori sunt paraleli cu legea (am vazut cazuri chiar aici de patroni de SRL-uri, care sunt pe langa lege dar se dau cunoscatori, nu am voie sa le scriu numele).
Daca un administrator nu plateste la timp o factura, desi are bani, poate fi coparticipant la penalizarile calculate.
Despre penalizari:

In HG 1588/2007 se prevede:
art.25
............
(3) Daca tertii impun penalitati asociatiei de proprietari pentru intarzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restantierii la cotele de intretinere, proportional cu cuantumul restantelor;
b) persoana imputernicita sa achite facturile, daca a intarziat plata facturilor la termen.

Despre calcul gresit la contributii:

Se pot retransmite D.112 rectificata, pentru lunile in care s-a calculat gresit, cu completarile corecte.
O data transmise se pot recalcula aceste contributii si scadea sau aduna, dupa cum e cazul, pe statul de salarii si in lista de intretinere imediat urmatoare.
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Plata salariilor din contul firmei administratorului mnmgfd mnmgfd Este legal ca salariile cenzorului, femeii de servici precum si al presedintelui asociatiei sa fie platite din contul firmei la care este patron ... (vezi toată discuția)
Contestatie penalizari intretinere NEDUMERIT NEDUMERIT Buna seara, as dori sa ma lamuriti intr-o problema. De 6 ani fac parte dintr-o asociatie de proprietari ce are numai 20 de membri. Din cauza ... (vezi toată discuția)
Recalcularea penalizarilor criluc2001 criluc2001 As dori si eu cateva raspunsuri privind ASOCIATIA DE LOCATARI :1)Poate actiona in instanta locatarii care au restante ,pentru recuperarea restantelor ... (vezi toată discuția)