avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC in derulare si incetare CIM suspendat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC in derulare si incetare CIM suspendat

Buna ziua!
Va supun atentiei un caz in care o persoana are un CIM pe durata determinata de 3 luni iar dupa 2 luni intra in concediu de crestere si ingrijire copil pina la un an. Normal ca se suspenda CIM dar angajatorul, din necunoasterea legii si pentru a angaja in locul lui, da decizie de incetare a CIM la data expirarii periodei de 3 luni a CIM...Este legal mai ales ca decizia de incetare a CIM nu este comunicata salariatului?Cum se poate indrepta greseala? Care ar fi fost solutia legala in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:39, 27 Aprilie 2015
1. Un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expuirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care se afla salariatul respectiv la acea data.

2. CIM a fost suspendat numai pe perioada de cand salariatul a intrat in concediu crestere copil (CCC) si pana la data expirarii CIM, data la care s-a incetat legal CIM.

3. Din Codul muncii:

Art. 49
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
...

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...

4. Asadar angajatorul a procedat legal cand a incetat CIM la data expuirarii termenului pentru care a fost incheiat.
Goguvoinicu a scris:

.......Este legal mai ales ca decizia de incetare a CIM nu este comunicata salariatului?Cum se poate indrepta greseala? Care ar fi fost solutia legala in acest caz?


art.56 C.mun.
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Daca angajatorul nu mai este de acord cu continuarea raporturilor de munca, el are posibilitatea sa emita decizia de constatare a incetarii de drept a contractului individual de munca, in termen de 5 zile lucratoare si s-o comunice salariatului tot in termen de 5 zile lucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil eu1983 eu1983 Buna ziua , Ce se intampla daca o angajata are contract pe perioada determinata , este in concediu de crestere copil cu durata de 2 ani si cim se termina cand ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca pe perioada determinata oblige oblige Buna ziua, Supun atentiei dumneavoastra urmatoara situatie: o persoana angajata cu contract de munca pe perioada determinata sufera un accident de munca la ... (vezi toată discuția)
Concediu medical anca.d anca.d Buna ziua! Am urmatoarea speta: o salariata, in prezent gravida, lucreaza pe o perioada determinata de un an. Contractul de munca ii expira la 31.01.2016 iar ... (vezi toată discuția)