Sotul meu,cetatean turc , a lucrat in romania in perioada 1994-2003 la o banca, care acum este in procedura falimentului. Pentru e se putea pensiona in Turcia avem nevoie si de dovada ca a lucrat in Romania 8 ani. Care este institutia de la care putem sa obtinem adeverinta de vechime in munca? Exista un acord intre Romania si Turcia dar nu se specifica clar care este procedura.Aici in Turcia ni s-a spus ca se vor lua in calcul doar anii lucrati nu si faptul ca a platit contributia la pensie, si ca trebuie sa achitam o suma de bani,vreo opt mii de euro. Asta inseamna ca Romania nu achita o parte din pensie corespunzator perioadei lucrate. Daca exista un acord, atunci de ce se mai incaseaza de la straini constributiile sociale si cand se intorc in tara lor trebuie sa le achite iar pentru a se pensiona. S-a confruntat cineva cu o astfel de situatie? Ce avem de facut, cui sa ne adresam?
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
In speta, sotul dvs trebuie sa se adreseze in scris fostului angajator sau lichidatorului judiciar, iar in caz de refuz ITM-ului.