avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare legata de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare legata de succesiune

Imi puteti spune care e legea care spune ca eu daca fac succesiunea cu tata si ii cedez eu partea mea , el nu poate vinde fara sa mai intrebe pe altcineva?(mama a murit in 2004 , nu am frati sau surori).Pe contractul original de vanzare cumparare e trecut el si mama. Va scriu pentru ca am vorbit cu 2 notari si mi-au zis ca daca renunt eu la partea mea , trebuie chemate rude din partea lu mama (daca tata vrea sa vanda). Pe de alta parte am vorbit si cu o alta persoana care a participat la multe astfel de succesiuni si spune ca nu exista asa ceva , ca el devine proprietar cu drepturi depline daca se face succesiunea si eu ii cedez partea mea si poate vinde fara probleme. Va spun pentru ca daca se face altfel succesiunea pe numele meu sau sa putem vinde impreuna , va trebui sa platesc la fisc 2 amenzi personale in valoare totala de 1900 de lei , si ar vrea sa evit acest lucru , dar daca este o lege care nu poate fi evitata va rog sa imi spune-ti care este aceasta? Abia astept sa scap de tara asta si autoritatile ei japcare.
Cel mai recent răspuns: Adrian_Banica , utilizator 14:07, 28 Aprilie 2015
in primul rand , renuntarea la succesiune si partajul succesoral sunt doua lucruri diferite.
probabil ati cerut mai multe pareri si acum sunteti in eroare ..
astfel, daca dvs renuntati la succesiunea dupa mama , tatal dvs nu devine unic succesor, ci va veni in concurs la masa succesorala dupa mama dvs , cu urmatoarele clase de mostenitori, respectiv parintii, fratii/surorile mamei ..
puteti accepta mostenirea si culege cota parte din mostenire care vi se cuvine , urmand ca ulterior sa faceti un partaj succesoral , dvs cedandu-i tatalui cota parte ce v-a revenit.
astfel, tatal dvs devine intr-adevar unic proprietar al imobilului in cauza.
pt a instraina pe viitor acel imobil, tatal dvs nu are nevoie de acceptul unei alte persoane .
daca optati pt varianta asta, rezervati-va macar dreptul de uzufruct , evitand sa ramaneti pe drumuri .. poate ca la un moment dat nu o sa va mai intelegeti cu tatal dvs si acesta n-o sa va mai primeasca in apartament /casa, sau poate va fi influentat de un tert sa instraineze imobilul .. sau poate isi va face o noua relatie si sa nu excludem posibilitatea ca pers respectiva sa-l influenteze sa-i faca dansei acte pe imobil .. iar dvs veti ajunge sa stati cu chirie .

daca-mi permiteti sa-mi dau cu parerea ,chiar nu inteleg de ce vreti sa renuntati sa deveniti coproprietar al imobilului , doar pt ca aveti de achitat fiscului amenzi in cuantum de 1900 lei ? nu este o suma foarte mare , si nici nu trebuie sa o achitati integral. platiti o parte luna aceasta, o parte luna viitoare si tot asa.
sau daca sunteti salariat , fiscul va poate pune poprire pe salariu pana la recuperarea prejudiciului .
eu fac succesiunea cu tata tocmai pentru a putea vinde , el oricum nu mai locuieste de multi ani aici, m-am inteles cu el , ii dau o suma de bani , iar eu voi pleca in Anglia.Daia vreau sa ii cedez lui , ca sa vanda el si sa nu mai am eu treaba cu fiscul cu aia 1900 de lei din amenzi luate acum 3-4 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune olympya olympya Buna ziua! Problema mea este urmatoarea: tata si mama detin un imobil pe numele la amandoi.Tatal meu a decedat anul acesta,iar sora mea vrea sa dezbatem ... (vezi toată discuția)
Vinzare imobil in familie flopur flopur Parintii mei au cumparat o casa acum 50 ani.Tata a decedat iar la succesiune mama a renuntat la partea cuvenita ei din partea tatalui meu ,in favoarea ... (vezi toată discuția)
Mostenire Sorenica Sorenica Buna ziua! Exista următoarea situatie: mama decedata , tata în viata, 3 surori. Tata si mama proprietarii unui apartament. Cat este tatăl în viata , copiii ... (vezi toată discuția)