avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua! Exista următoarea situatie: mama decedata , tata în viata, 3 surori. Tata si mama proprietarii unui apartament. Cat este tatăl în viata , copiii pot intra in posesia partii de pe mama ? Exista vreo constrângere legală pentru ca tatăl sa cedeze partea mamei copiilor? Sau copiii pot intra in posesia acelei parti numai după moartea tatălui?

Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:40, 17 Iunie 2019
Trebuie dezbatuta succesiunea dupa mama.
Legal, tatalui ii revine cota de 5/8, iar copiilor cota de 3/8.
Nimeni nu este obligat sa accepte/sa renunte, nimeni nu este obligat sa dezbata succesunea si nu exista niciun fel de constrangere la nimic.
Dar...
Daca se implinesc 2 ani de la deces, in afara taxelor notariale, se va percepe si un impozit de 1% din valoarea masei succesorale, deci va costa mai mult.
Daca intre timp decedeaza si tatal, vor trebui dezbatute ambele succesiuni, dupa ambii parinti, deci nu va fi o mostenire, ci doua.
Mostenitorii nu au acte de proprietate. Ceea ce la un moment dat poate crea dificultati de natura: nu veti putea vinde/dispune de imobil, nu veti putea incheia/reinnoi contractele cu furnzorii de utilitati, la schimbarea actului de identitate, la obtinerea unor autorizatii de construire/modificare/renovare etc etc.
Buna ziua,
1. Dezbaterea succesiunii se poate face de la momentul decesului oricand ne existand un termen.
2. Acceptarea succesiunii se poate face intr-un an.
3. Iesirea din indiviziune se poate solicita de la momentul deabaterii succesiunii.
5. Un proprietar 9cazul tatalui) nu poate fi obligat sa-si instraineze sau sa-si pastreze bunul. Dupa dezbaterea succesiunii tatal poate dispune cum doreste de partea lui fara a cere voie cuiva.
6. Mostenirea cuiva se face DUPA MOARTEA ACELEI PERSOANE!
Multumesc pentru raspuns . Ma tem insa ca nu inteleg pe deplin, ma depaseste putin terminologia specifica . Sa va mai explic : succesiunea s-a facut fix dupa decesul mamei ; exista acel act . Tatal locuieste in continuare in apartament . Copiii pot cere tatalui sa le dea partea care li se cuvine de pe mama?Deci nu partea lui , despre care am inteles ca , asa cum e logic, dispune cum doreste . Practic unul dintre copii vrea sa dispuna acum , cat el este in viata , de partea mamei , care este decedata .( asta neimplicand sa l forteze pe tatal sa vanda apartamentul , ci sa i dea in bani acea parte ) Multumesc .
Copiii pot cere tatalui sa le dea partea care li se cuvine de pe mama?

Pot, se cheama partaj succesoral. Daca tata nu dispune de bani pt sulta sau nu va intelegeti, partajul se face in instanta si se ajunge la vanzarea casei daca tatal care are cea mai mare parte din casa, nu va poate plati sulte. Asta vreti?
Acel act se numeste certificat de moștenitor.
Trebuie să aveți și dvs unul. Citiți-l.
Jumatatea mamei s-a împărțit între tata si copii.
Deci nu tata trebuie să le dea copiilor partea lor. Copiilor li se cuvine cota menționată în certificatul de mostenitor, în temeiul legii.
Mai departe dvs si tata sunteti in indiviziune.
Ceea ce înseamnă că nu puteti vinde decât împreună și dacă sunteți cu toții de acord.
In caz contrar, va trebui să faceți partajul. Unul dintre dvs va rămâne cu imobilul și va achita celorlalți sulte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatăl a decedat acum 4 ani si nu sa dezbătut moștenirea...a ... majestik majestik Tatăl a decedat acum 4 ani si nu sa dezbătut moștenirea...a rămas mama si 4 copii...mama e plecată definitiv la unul dintre copii în spania deoarece e ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Mostenire olympya olympya buna ziua! va rog ,sa ma lamuriti intr-o problema legata de o succesiune.Este vorba de casa bunicilor (bun comun) si cei doi copii ai lor.Bunicul si unul din ... (vezi toată discuția)