Parintii mei au cumparat o casa acum 50 ani.Tata a decedat iar la succesiune mama a renuntat la partea cuvenita ei din partea tatalui meu ,in favoarea copiilor;eu si sora mea.Acum sora mea doreste sa devina propietara a imobilului cu acordul mamei mele.Este posibil ca mama sa cedeze partea ei ( 1/2 ), in favoarea sorei mele fara acordul meu? Care ar fi cea mai potrivita forma de tranfer a partii de proprietate?
O persoana care are exercitiul drepturilor civile(nu este pusa sub interdictie) poate sa dispuna liber si fara consimtamantul tertilor(inclusiv copii) de bunurile sale.
Asa cum cunoasteti, mama dvs. detine o cota indiviza de 1/2 din imobil.
Aceasta cota poate sa faca obiectul vanzarii-cumpararii si nu este necesar acordul dvs.
Mostenirea lasata de tatal tau cuprinde doar 1/2 din casa. Cealalta cota de 1/2 apartine mamei tale pentru ca este bun comun dobandit in timpul casatoriei.
Acum in ce priveste cota de 1/2 care constituie masa succesorala de pe urma defunctului tata se va imparti doar intre tine si sora ta, deoarece ai spus ca mama ta a renuntat la succesiune in favoarea voastra.
In privinta cotei de 1/2 care apartine mamei tale dupa cum am precizat mai sus, poate fi instrainata de mama ta catre cealalta sora chiar si fictiv, declarand ca ar primi pretul desi nu primeste nimic. Intr-o asemenea situatie nu ai cum sa contesti un contract de vanzare-cumparare incheiat la notar. Daca ar dona cota de 1/2 ai putea sa faci ceva.
Daca totusi mama ta nu vinde , dupa decesul ei se va imparti in mod egal aceea cota 1/2 intre voi surorile.