avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia anticipata cumul cu salariul
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia anticipata cumul cu salariul

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: pensia anticipata partiala se poate cumula cu salariul?

Multumesc anticipat. O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:47, 28 Aprilie 2015
1. Pensia anticipata sau pensia anticipata partiala se pot cumula cu venituri profesionale daca pensionarii respectivi realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic pana in echivalentul a 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in calitate de:
- administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
- membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
- persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

2. Cititi si pe:

www.avocatnet.ro/content/art...

3. Pentru anul 2015 castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2415 lei lunar.

Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru raspuns si pentru promptitudine. As vrea sa va mai intreb un lucru. In situatia in care s-au depus actele pentru pensionare anticipata partiala, insa ultimul angajator nu a finalizat contractul de munca, persoana respectiva fiind in continuare angajata, desi i se comunicase incheierea contractului de munca (au existat probleme in contabilitatea angajatorului) ce se poate face? Va fi respinsa cererea de pensionare anticipata si va trebui depusa din nou in momentul in care respectiva persoana nu va mai fi angajata cu contract individual de munca? Sau in cazul in care se va rezolva cu finalizarea contractului de munca, pana la primirea deciziei de pensionare, pensia va intra in vigoare din momentul la care a incetat contractul de munca?
In cazul pensiei anticipate partiale decizia de pensionare va fi emisa, o veti primi acasa, dar pensia nu este pusa in plata decat dupa ce duceti la Casa de Pensii decizia de incetare a contractului individual de munca (CIM).
Din ce inteleg, ar trebui sa se aprobe decizia de pensionare (celelalte conditii de eligibilitate fiind indeplinite) pe care o va primi acasa, dar pensia va fi pusa in plata doar dupa ce va duce la Casa de Pensii decizia de incetare a contractului individual de munca. Practic daca el duce aceasta decizie de incetare a ctr individual de munca in perioada in care dosarul sau este in proces de analizare,inainte de a primi decizia de pensionare, pensia va intra in vigoare de la data depunerii deciziei de incetare a contractului de munca.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Ati inteles bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata shoni17 shoni17 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca, in cazul pensionarii anticipate am drept de munca in continuare. Mentionez ca lucrez in sistemul de stat si doresc sa ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata vs cabinet stomatologic sachelariec sachelariec nascut pe 15.09.1954 medic stomatolog lucrand din 1977 pot obtine pensie anticipata partiala si sa lucrez la cabinetul meu in continuare beneficiind de ... (vezi toată discuția)
Pot cumula pensia anticipata cu alte venituri profesionale? Onoriu Onoriu Buna seara, Urmeaza sa ma pensionez anticipat,avand toate conditiile indeplinite. Intrebarile sunt: - am dreptul sa detin parti sociale intr- o societate ... (vezi toată discuția)