avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Credit bancar cu apartament girat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Credit bancar cu apartament girat

Buna seara.
Inca de la inceput va multumesc atat pentru timpul pierdut pentru a citi si raspunde doleantei mele, cat si pentru faptul ca existati chiar daca satisfactia este doar morala/sufleteasca.Pentru a nu scrie o poveste, voi incerca sa fiu cat mai scurt si la subiect.
In familie, suntem 3 frati.In urma cu 4 ani, mama a gasit o lume mai buna in urma unui infarct.Dupa deces, nu s-a facut succesiunea mostenirii din varii motive.In urma cu o luna, tatal a cunoscut o persoana plina de idei si anume, sa faca cateva schimbari in viata noastra.Dat fiind faptul ca doar fratele mai mic locuieste inca cu tatal (1 in strainatate, iar al 2-lea locuieste cu sotia), "noua achizitie" a tatalui a considerat ca apartamentul este prea mic.Ea fiind detinatoarea unei garsoniere, s-a gandit sa vanda acea garsoniera, iar tatal (pensionar) sa faca un credit ipotecar (ipoteca reprezentand apartamentul pe care tatal il detine in prezent), iar cu banii rezultati sa cumpere un apartament mai spatios.Intrebarea mea este urmatoarea : tatal poate ipoteca apartamentul in conditiile de fata sau poate vinde acest apartament fara a-i fi necesar acordul nostru (lucru care deja il are in vedere) ?
Mentionez ca relatia dintre ei in momentul de fata este doar de concubinaj, insa cum orice este posibil in ziua de azi, in situatia in care s-ar casatori legal situatia ar fi diferita decat cea prezenta ?
Pentru a evita orice tip de scamatorie romanesca, a-ti avea vre-un sfat ?
Va multumesc inca o data si va rog nu ezitati sa imi dati un sfat, o idee...:(
Cu stima,
Ovidiu

Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 23:39, 2 Mai 2015
Tatal nu poate vinde apartamentul sau sa il puna garantie ptr simplul motiv ca nu este proprietar in cota 100%. Asta in conditiile in care apartamentul a fost bun comun.
Deschideti succesiunea dupa mama la un notariat unde a avut ultimul domiciliu urmand ca tatal in calitate de sot supravietuitor sa obtina o cota de 1/4 iar copiii o cota de 3/4.
Pentru a putea vinde trebuie sa iasa din indiviziune.
Chiar daca s-ar casatori tot o cota de 1/4 ar detine.

Nu aveti de ce sa va grabiti cu dezbaterea succesiunii. Dupa aia, isi poate vinde cota cui vrea si dansul va avea cea mai mare cota din ap, 1/2 lui plus 1/4 mostenire dupa mama dvs.. asa ca ramaneti asa ca nu poate face nimic, nu o poate instraina si nu o poate ipoteca.
Daca insista , va trebui sa ceara el sa se dezbata succesiunea la notar , iar daca nu va intelegeti, in instanta.. va trebui sa va citeze.
Daca a cunoscut-o recent, mi se pare cam devreme pt a lua astfel de hotarari. Luati in calcul ca tatal sa aiba ceva probleme de discernamant.

Gi-jane2 te-ai grăbit puțin cu răspunsul, dat fiind faptul că decesul a survenit cu 4 ani în urmă se poate lua în considerare acceptarea tacită a moștenirii precum și renunțarea tacită. După cum ni s-a explicat, părerea mea ar fi că tatăl și fiul rămas în apartament mai au dreptul la cota de 1/2 ce se împarte moștenitorilor, asta referitor la moștenire, pentru că ipotecare evident că nu poate face fără dezbaterea succesiunii.

gi-jane2 a scris:

Nu aveti de ce sa va grabiti cu dezbaterea succesiunii. Dupa aia, isi poate vinde cota cui vrea si dansul va avea cea mai mare cota din ap, 1/2 lui plus 1/4 mostenire dupa mama dvs.. asa ca ramaneti asa ca nu poate face nimic, nu o poate instraina si nu o poate ipoteca.
Daca insista , va trebui sa ceara el sa se dezbata succesiunea la notar , iar daca nu va intelegeti, in instanta.. va trebui sa va citeze.
Daca a cunoscut-o recent, mi se pare cam devreme pt a lua astfel de hotarari. Luati in calcul ca tatal sa aiba ceva probleme de discernamant.

De ce credeți ca m-am grăbit?
În ce sens?
Nu exista interes din partea copiilor sa dezbata succesiunea acum. Ca omul care întreabă e străin sau nu de moștenire, rămâne de văzut.. Când? Tocmai cu ocazia dezbaterii succesiunii sau în urma unui proces.
Pana la o eventuala dezbatere, ap rămâne asa cum e.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2015
gi-jane2, moderator
Da, este corect ce afirmați, doar faptul că a-ți stabilit deja cotele 1/4 din cota de 1/2 a defunctei, cred că e prematur.

Alte discuții în legătură

Mostenirea roxicutza86 roxicutza86 buna ziua.tatal mea a decedat acum 2 luni,iar in urma decesului a lasat 2 credite la o societate nebancara< unul e card de credit,iar celalalt e card de ... (vezi toată discuția)
Probleme morale si juridice nushu nushu Buna ziua, am citit destul de multe posturi asemanatoare cu problema mea, dar tot o sa va rog sa imi raspundeti la cateva intrebari. Tatal meu este mort de 7 ... (vezi toată discuția)