avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cum poate obtine acte de identitate cineva declarata ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cum poate obtine acte de identitate cineva declarata disparut

Pe scurt problema este asa: un cetatean roman, a plecat imediat dupa 1989 la munca in strainatate (Ungaria). Acolo a comis o infractiune si a facut inchisoare 15 ani, timp in care sustine ca si-a pierdut toate actele. Acum el locuieste acum tot in Ungaria, dar nu are nici un fel de acte, ar dori sa vina in tara sa-si faca acte noi. Este posibil acest lucru? Daca da, in ce fel? Cum ar putea trece granita daca nu are nici un fel de document de identitate?

Pana acum era dat disparut la Politie si in acest timp cat a fost plecat nu a mai luat legatura cu familia. Presupun ca s-ar pune problema unei recunoasteri de catre cineva din familie.

Va multumesc anticipat pentru orice lamuriri.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2015
Pulbere-de-stele, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:16, 5 Mai 2015
Persoana in cauza daca are interesul sa obtina documente de identitate are posibilitatea sa solicite autoritatilor din statul unde domiciliaza sa ii elibereze documente de identitate care se presupune ca exista in baza de date ,de vreme ce a fsst judecat si a facut puscarie
Din puscarie ,a iesit cu documente de identitate...
Asa m-am gandit si eu, desi nu ma pricep, dar el sustine ca nu i s-a dat nimic, si ca puscaria a constat intr-un fel de lagar de munca, undeva intr-o localitate pe langa granita cu Germania (Ungaria are granita cu Austria, nu cu Germania, dar mi-am zis ca a fost o greseala neintentionata).

As avea o alta intrebare: persoana putea sa faca puscarie (munca silnica) pe teritoriul altui stat el fiind cetatean roman? N-ar fi trebuit trimis in tara? extradat? El sustine ca nu neaparat si ca asta a depins de judecatorul de acolo.

(eu am dubii ca el este cel disparut acum 25 de ani, de aceea intreb...)
Sa mearga la consulatul nostru de la Budapesta, ii pot face un titlu de calatorie daca duce hartie de la penitenciar - asa cum a spus deja ynocentta. Odata venit in tara sa mearga la Serviciul Evidenta de la ultimul loc de domiciliu din Romania si de acolo poate incepe reconstituirea actelor.
Asa spunea si el, ca trebuie sa mearga la Budapesta dar ca actele date dupa ispasirea pedepsei erau temporare, pe cateva zile, si ca ceea ce i s-ar da de la Budapesta ar fi tot pe cateva zile.

Daca nu face aceste demersuri la consulat, exista vreo cale, legala sau nu, sa treaca granita? Daca reuseste sa vina, i se pot emite acte doar pe baza certificatului de nastere ramas in tara la plecarea lui in 1990? Ori este obligat sa prezinte acest document care se emite de catre consulat?
Titlul de calatorie e valabil 30 de zile si ii foloseste doar pentru intoarcerea in tara dar, pe de alta parte, cetatenilor romani nu li se poate interzice intrarea in tara daca nu au act de identitate sau documente de calatorie. Sunt retinuti la frontiera pana cand li se verifica identitatea declarata. Sa vina, n-are ce sa pateasca. Sa aiba hartiile acelea de la penitenciar, poate le vor fi de folos politistilor de frontiera romani.

Pentru carte de identitate sa mearga la ultimul loc de domiciliu cu certificatul de nastere si sa ceara acolo lamuriri si ajutor.

Alte discuții în legătură

Cetatean roman ramas fara acte la intrarea in tara Petre Enache Petre Enache un var al meu, cetatean roman, rezident in Franta, ma suna disperat ca i s-au furat toate portofelul cu toate actele de identitate, pana la intrarea in vama ... (vezi toată discuția)
Buletin expirat - pot intra in romania? joony joony :-/ buna am si eu o intrebare, ma pot duce in romania cu buletinul expirat? (vezi toată discuția)
Carte de identitate provizorie la 14 ani Bella47 Bella47 Buna! As dori sa intreb : am buletin de identitate iar fiica mea imlineste 14 ani si persoana care mia dat adresa nu mai vrea sa ma ajute.in cazul aceasta pot ... (vezi toată discuția)