avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata concediului medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata concediului medical

:help:
v-as ruga, daca se poate, sa ma lamuriti si pe mine cu 2 lucruri.
1. angajat cu carte de munca (contract semnat la 1.08.2008) cu un salarui tarifar de 2.020 intra in concediu medical (100% - tuberculoza) pe o perioada de minim 6 luni ce bani primeste? 100% din ce-i trecut pe cartea de munca sau sin ce lua in mana?
2. daca contractul de munca a fost semnat pe perioada nedeterminata dar dupa 12 luni trece de la salariu fix pe comision iar el mai are inca 3 luni de concediu medical cum va fi platit? I se stabileste plata la comision sau ramane la salariul pe care l-a avut pe cartea de munca?
In seranta unui raspuns, va multumesc
1. Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boala obisnuita reprezinta 75% din media veniturilor din ultimele 6 luni ce constituie baza de calcul a concediului medical (art. 17 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005).

Indemnizatia poate reprezenta 100% din baza de calcul daca salariatul sufera de afectiuni grave, precum tuberculoza.

2. CIM se suspenda de drept pe perioada CM, astfel ca nu se pot face modificari ale acestuia.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2009
Edbah, utilizator
1. Modul de calcul al concediilor medicale este reglementat in OUG 158
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.@
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor, se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi c), veniturile ce se iau în considerare sunt:
a) cuantumul indemnizaţiilor, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c) şi alin. (2);
b) salariul de bază minim brut pe ţară, din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi alin. (3).
(3) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevăzători, pe perioada în care se află în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi alin. (2) lit. c) şi d).
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, pentru situaţiile prevăzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).@
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare.
(6) La stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă.
Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;@
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).

Deci, mai simplu procentuil de 100% se aplica la media zilnica a veniturilor brute din ultimele 6 luni.

2. Nu se prea intelege de cand are si contract de comision.
Oricum in calcului concediului medical se vor lua doar veniturile brute obtinute in baza contractului de munca.
multumesc mult pentru raspuns. deci, din cate am inteles eu ar fi trebuit sa i-a in mana 2.020 (atat cat este trecut pe cartea de munca) fara alte retineri.
pentru al doilea punct contractul de munca a fost semnat pe 1.08.2009 pe perioada medeterminata numai ca pe 1.08.2009 ar fi trebuit sa traca pe comision (este vorba de o fima de asigurari care plateste salariu fix timp de un an si pe urma urmeaza a plati doar comisionul - se presupune ca daca ti-ai facut tagetul in perioada asta ai avea cel putin acelasi salariu - ). deci, la 1.08.2009 se implineste un an si ar mai avea inca 3 luni concediu medical(100% - tuberculoza). Cum va fi platit?
Mentionez ca de 2 luni este in concediu medical (100% - tuberculoza) si a primit suma neta (adica 1.400 Ron).
inca o data, va multumesc pentru tot
multumesc mult pentru raspuns.
sa inteleg ca nu au nici un drept sa-i modifice salariul. oricum a fost platit la net pana acum (adica, pe cartea de munca avea trecut un salariu de 2.020 si a luat 1.400)
Inteleg din ce scrieti ca nu dvs va ocupati de calculul salariilor acolo, nu?
Ca sa stiu daca doriti amanunte de calcul, pentru ca din cate scrieti nu prea reiese ca ati avea informatii despre calculul salarial. Nu vreau sa luati asat ca pe o ofensa, ci doar ca o intrebare pentru a stii ce anume trebuie sa va explic mai bine.

Daca are contract pe durata nedeterminata acesta opereaza in continuare pana cand se schimba prin acordul partilor sau alte situatii. Referitor la trecerea pe comision a fost mentionat ceva undeva sau a fost doar o intelegere verbala?

Pe perioada concediului medical nu poate interveni nici o modificare a contractului de munca !
Deci firma este obligata sa plateasac concediile medicale atatea cate vor fi ele. Dupa aceea se va putea pune problema unei modificari a contratului de munca.

Si apropo de suma de care ziceti ca aprimit-o pe medical, ar fi o coincidenta cam mare sa fie exact cat ar fi luat salariu net daca lucra, undeva trebuie sa fie o greseala, pentru ca la medical sunt nicte diferente la plata contributiilor obligatorii catre stat !!

Alte discuții în legătură

Concediu medical casandram casandram as dori sa intreb cit ai voie la concediu medical adica cite zile ai drept si daca este platit si trecut in cartea de munca (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa concediu crestere copil vsadovici vsadovici daca cineva este in concediu medical din caza tuberculozei, in care a intrat imediat dupa concediu maternal, cu cat se plateste acest concediu medical ... (vezi toată discuția)
Plata concediului medical Octavian60 Octavian60 In situatia unui concediu medical pe o perioada indelungata (4 luni) cu un cod de indemnizatie (12) care prevede plata 100%, platitorul este angajatorul sau ... (vezi toată discuția)