avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la mostenire proprietati vindute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la mostenire proprietati vindute

Buna ziua,

As dori sa primesc daca se poate unele lamuriri cu privire la obligatiile pe care le am in urma unei mosteniri. Mai precis, bunica mea decedata in iunie 2006, a avut o serie de proprietati imobiliare, de la sotul sau (nu era bunicul meu), pentru care nu a primit titluri de proprietate decit dupa deces (erau bunuri ce fusesera nationalizate). E vorba de bunica dupa mama mea, care mama a decedat inaintea bunicii. Problema mea este ca paminturile au fost vindute de bunica cu hirtii de mina, iar eu nu am nici un document, nici o informatie cu privire la aceste proprietati sau la tranzactiile cu acestea.
Mai mentionez ca nu am putut face succesiune dupa bunica, caci erau inca doi beneficiair ai titlurilor de proprietate, pe aceleasi titulri, rude cu sotul bunicii, care nu se intelegeau, asa incit in urma unui proces intentat de unul din acestia, s-a constat care sint mostenitorii si ce cote mostenesc, unul din titluri fiind omis insa in sentinta finala (si definitiva). Acuma sint in situatia de a fii contactata de urmasul unuia din cumparatori, care-mi spune ca eu pot fi obligata prin lege sa fac expertiza cadastrala si intabularea paminturilor vindute de bunica cu hirtie de mina si martori. Acesta in conditiile in care eu nu am avut absolut nici un beneficiu. Este adevarat ?
Acest urmas de cumparator imi propune sa fac acum un act de vinazare (fictva) pentru aceleasi proprietati, precum si un precontract de vinzare in care el se angajeaza sa faca expertiza si intabularea, iar eu scap astfel de procesul cu care ma ameninta si de cheltuiala pentru acesta. Dar mi nu mi se pare corect si nici legal si ma tem ca intru in mari incurcaturi. In conditile in care eu nu doresc sa neg valabilitata tranzactiei, dar nici sa platesc pentru ceva care nu m-a privit niciodata. Si nici nu imi prea permit sa ies din casa, sa umblu la avocat sau notar, avind un nou-nascut de citeva zile
Ce as dori sa stiu este :
- daca pot intr-adevar fi obligata sa intabulez si sa fac eu pe cheltuiala mea expertiza la niste propritati vindute de bunica cu hirtie de mina si martori cuiva care a decedat intre timp.
- daca este adevarat ca fiind mentionat in decizie judecatoreasca ca sint motenitoare dar una din proprietati a fost omisa, acesta din urma pote fi vinduta in fata unui avocat, doar pe baza faptului ca sint declarata mostenitoare?
- daca exista posibilitatea de a scapa cumva de povara unei mosteniri constituite din proprietat vandute fara titlri, cu hirtii de mina, despre care eu nu stiu nimic si din a caror vinzare nu am avut nici un beneficiu ?

Cu multe multumiri si speranta ca se intelege ceva din ce am scris !
Cel mai recent răspuns: mica00 , utilizator 20:13, 5 Iulie 2009
Ca sa scapi de povara unei mosteniri cu probleme, va trebui sa dai o declaratie la notar de acceptare a mostenirii "sub beneficiu de inventar". Astfel, averea ta personala va fi protejata de orice paguba.

Se va face un inventar al masei succesorale, iar eventualele datorii ale bunicii vor fi indestulate doar din lucrurile mostenite, fara ca sa se poata atinge cineva de averea ta personala.

Dupa dezbaterea succesiunii si acceptarea obligatorie sub beneficiu de inventar, va trebui sa incerci totusi sa realizezi ceva din avere, adica sa primesti ceva totusi din bunurile lasate de bunica.

Dureaza ceva timp dar poate merita, cine stie. Nu dispera. Sau angajeaza sprijin profesionist.

Alberto Kurtyan
albertokurtyan a scris:

Ca sa scapi de povara unei mosteniri cu probleme, va trebui sa dai o declaratie la notar de acceptare a mostenirii "sub beneficiu de inventar". Astfel, averea ta personala va fi protejata de orice paguba.

Alberto Kurtyan


Îmi pare rău, dar acceptarea sub beneficiu de inventar nu mai este posibilă pentru simplul motiv că o astfel de acceptare poate fi făcută doar în termenul de 6 luni de zile de la deschiderea succesiunii şi numai în condiţiile în care succesiunea nu ar fi fost acceptată pur şi simplu.

:bow:

Eu personal imi pun o mare intrebare la care n-am gasit inca un raspuns pe masura; Este oare posibil si just ca instantele de judecata chemate sa stabileasca calitatea de mostenitorii a succesibililor care beneficiaza de reconstituirea dreptului de proprietate potrivit legilor speciale de reparatie sau retrocedare sa-i declare pe succesibili ca mostenitori acceptanti pur si simplu ai succesiunii autorilor lor cat timp: 1.repunerea in termen de acceptare opereaza de drept doar cu privire la acele bunuri (acea parte din mostenire)ptr care se stabilesc reparatiile conform acelei legi 2. legile de reconstituire divizeaza patrimoniul succesoral in mase de bunuri distincte pentru care masurile reparatorii s-au instituit la intervale de timp mari intre ele(peste termen de prescriptie) 3. la reconstituirea dreptului de proprietate nu se tine seama de activul si pasivul acelor mosteniri (unele proprietati au fost grevate de sarcini si acestea nu au fost in intregime stinse la data preluarii abuzive de catre stat) iar acum sant purgate de sarcini de drept de catre stat fara a se avea in vedere insa drepturile creditorilor chirografari care pot fi si persoane fizice 3. sant situatii in practica in care unii dintre coerezi nu se inteleg sa accepte sau sa se lepede de anumite bunuri ale succesiuni ( cum este si cazul de fata - autorul a instrainat prin acte sub semnatura iar mostenitorul s-ar lepada de acele obligatii care ii revin in calitate de mostenitor al lui de cuius si care izvoresc cu privire la bunuri ale succesiunii care nu a inteles sa le revendice). Nu ar fi fost mai intelept sa se fi apreciat ca acesti succesibili sant considerati acceptanti oarecum sub beneficiu de inventar a succesiunii autorilor lor.Astept pareri .
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2009
ContSters7627, utilizator
a
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2009
ContSters7627, utilizator
Asa este themis,

Dar din cite am inteles eu procesul nu este incheiat.
Daca asa stau lucurile, mai poate inca accepta succesiunea sub beneficiu de inventar.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiune marinarul marinarul am un frate care s-a sinucis..a avut lipsa in gestiune..vreau sa stiu cine plateste lipsa din gestiune?? (vezi toată discuția)
Ajutor in legatura cu ratele unui decedat Alex0M Alex0M As dori si eu niste sfaturi in legatura cu directia in care sa ma orientez in cazul in care un parinte a decedat lasand in urma 2 banci cu rate. acum ... (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)