As dori sa primesc daca se poate unele lamuriri cu privire la obligatiile pe care le am in urma unei mosteniri. Mai precis, bunica mea decedata in iunie 2006, a avut o serie de proprietati imobiliare, de la sotul sau (nu era bunicul meu), pentru care nu a primit titluri de proprietate decit dupa deces (erau bunuri ce fusesera nationalizate). E vorba de bunica dupa mama mea, care mama a decedat inaintea bunicii. Problema mea este ca paminturile au fost vindute de bunica cu hirtii de mina, iar eu nu am nici un document, nici o informatie cu privire la aceste proprietati sau la tranzactiile cu acestea.
Mai mentionez ca nu am putut face succesiune dupa bunica, caci erau inca doi beneficiair ai titlurilor de proprietate, pe aceleasi titulri, rude cu sotul bunicii, care nu se intelegeau, asa incit in urma unui proces intentat de unul din acestia, s-a constat care sint mostenitorii si ce cote mostenesc, unul din titluri fiind omis insa in sentinta finala (si definitiva). Acuma sint in situatia de a fii contactata de urmasul unuia din cumparatori, care-mi spune ca eu pot fi obligata prin lege sa fac expertiza cadastrala si intabularea paminturilor vindute de bunica cu hirtie de mina si martori. Acesta in conditiile in care eu nu am avut absolut nici un beneficiu. Este adevarat ?
Acest urmas de cumparator imi propune sa fac acum un act de vinazare (fictva) pentru aceleasi proprietati, precum si un precontract de vinzare in care el se angajeaza sa faca expertiza si intabularea, iar eu scap astfel de procesul cu care ma ameninta si de cheltuiala pentru acesta. Dar mi nu mi se pare corect si nici legal si ma tem ca intru in mari incurcaturi. In conditile in care eu nu doresc sa neg valabilitata tranzactiei, dar nici sa platesc pentru ceva care nu m-a privit niciodata. Si nici nu imi prea permit sa ies din casa, sa umblu la avocat sau notar, avind un nou-nascut de citeva zile
Ce as dori sa stiu este :
- daca pot intr-adevar fi obligata sa intabulez si sa fac eu pe cheltuiala mea expertiza la niste propritati vindute de bunica cu hirtie de mina si martori cuiva care a decedat intre timp.
- daca este adevarat ca fiind mentionat in decizie judecatoreasca ca sint motenitoare dar una din proprietati a fost omisa, acesta din urma pote fi vinduta in fata unui avocat, doar pe baza faptului ca sint declarata mostenitoare?
- daca exista posibilitatea de a scapa cumva de povara unei mosteniri constituite din proprietat vandute fara titlri, cu hirtii de mina, despre care eu nu stiu nimic si din a caror vinzare nu am avut nici un beneficiu ?
Cu multe multumiri si speranta ca se intelege ceva din ce am scris !
Alberto, după trecerea celor 6 luni nu mai poate opta decît dacă moştenitorul este repus în termenul de opţiune succesorală în condiţiile stabilite pentru repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.
Ori a optat, acceptînd pur şi simplu, şi atunci nu mai poate reveni asupra actului de opţiune, ori nu a optat şi atunci fie i s-a prescris dreptul, fie este repus în termen dacă sunt îndeplinite condiţiile.
Iar dacă a renunţat la succesiune, nu mai are ce căuta în proces. El nu mai este moştenitor.
Faptul că dezbaterea succesiunii este incă pe rol (în instanţă sau la notar) nu schimbă lucrurile.
aditabora, interesant punctul dumneavoastră de vedere. ªi justificat, în acelaşi timp.
Tortuşi, trebuie avut în vedere faptul că sunt repuşi în termen doar acei succesibili care s-au considerat ei înşişi străini de succesiune lăsînd să treacă termenul de opţiune fără a se interesa de soarta activelor şi pasivelor. Or, a le acorda acum beneficiul de inventar celor care au fost delăsători în privinţa opţiunii poate tocmai din raţiunea de a nu se interesa de pasivul succesiunii mi se pare că ar contraveni interesele creditorilor cărora le era datorat acel pasiv. Dacă moştenitorul delăsător nu a înţeles iniţial să se implice în soarta succesiunii şi a obligaţiilor defunctului faţă de creditorii săi, de ce ar trebui avantajaţi acum acei moştenitori prin posibilitatea acceptării beneficiare?
Imi cer scuze ca atit de tirziu revin cu lamuriri, dar nu prea reusesc sa ajung la calculator. M-am gindit la o solutie, anume sa renunt la mostenire, dar nici asta nu stiu sigur ca este posibil. Printr-o decizie judecatoreasca definitiva s-a stabilit ca eu sint mostenitoarea dupa bunica. Eu nu am fost la proces la ultima infatisare. De fapt actul pe care l-am primit prin posta se numeste "comunicare" si constata care e masa succesorala si ca eu, in calitate de pirita sint proprietar asupra unor cote parti din respectiva masa succesorala. In finaul comuncariil scrie "definitiva". Eu de fapt mai am o sora, care si ea este mostenitoare si care nu a fost implicata cu nimic in proces, pentru ca e in strainatate si cel care a declansat procesul voia sa simplifice procedura. Daca e definitiva inseamna ca nu mai am nimic de facut ? Sint proprietar si gata ?
Faptul ca s-a omis unul din titluri din cuprinsul sentintei definitive este discutabil . :-/ Cine oare avea interesul de a omite acest titlu din masa succesorala si cu ce scop? Aveti posibilitatea daca nu stiati de exixtenta acelui titlu sa solicitati revizuirea sentintei in termen de 30 de zile de la data de la care a-ti luat la cunostiinta despre exixtenta acestuia. Chestiunea cu o noua vanzare a aceluiasi imobil care a mai fost instrainat de catre bunica dvs prin acte neautentice(de mina) este iarasi discutabila daca nu chiar nelegitima de-a dreptul si asta cat timp cel care va propune o astfel de tranzactie detine acel inscris iar dvs nu detineti un exemplar.Ulterior poate pretinde ca atat bunica dvs cat si dvs a-ti vandut acelasi bun de doua ori . Probabil acel inscris dovedeste alt raport juridic decat cel de vanzare - cumparare a bunului de ex folosinta , arendare , servitute etc . Daca totusi dovedeste vanzarea imobilului persoana in cauza poate cere in justitie prestatia tabulara actiune la care dvs nu este nevoie sa va opuneti daca considerati ca bunica dvs a facut o astfel de vanzare. Sarcina probei privind bunul imobil , vanzarea acestuia de catre bunica dvs expertiza cadastrala cade in sarcina petentului si nu a dvs . Cat timp nu va opune-ti actiunii si recunoaste-ti pretentiile sale nu va poate cere cheltuieli de judecata :D si deci nici cele cu privire la cadastru si intabulare.
Multumesc pentru lamuriri ! Omiterea unui titlu s-a facut in conditiile in care acesta era mentionat in citatia pe care am primit-o. Din pacate sentinta definitiva e din decembrie anul trecut, eu doar acum am observat ca nu e in regula. Ce vreau eu sa stiu, este daca in conditiile unei vanzari cu acte de mana, cu martori, care se pare ca este reala (conform celorlalti participanti la tranzactie - cumnatul bunicii si ceva var al sau, care au si ei o cota parte din titluri in proprietate), vanzare facuta la momentul in care nu se emisesera inca titlulrile de proprietate, daca eu nu contest vanzarea, pot sa fiu obligata sa platesc sau nu intabulare sau cheltuieli de orice fel - sint datoare eu sa rezolv asa ceva sau nu ? Din cite inteleg eu, spuneti ca nu si ar fi minunat, eu atita si sper, nu doresc sa contest tranzactia care a fost, chiar daca nu e facuta dupa tipic . Multumesc mult inca o data, mi-at dat intr-adevar un raspuns lamuritor =D> si care ma face sa sper ca nu o sa am probleme, caci de renuntat la mostenire probabil nu se mai poate.
Daca in proces nu au fost depuse probe ca o parte din terenuri au fost vandute si eu eu nu am cunostinta de aceste probe, nu aveam cum sa contest decizia definitiva. Iar acum daca vine cineva cu astfel de acte, poate sa ma oblige la plata cheltuielilor de intabulare si expertiza ? Notarul la care tocmai am fost sperind ca pot renunta la succesiune mi-a spus ca da.