avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cai extraordinare de atac într-o plangere ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cai extraordinare de atac într-o plangere contraventionala

Buna seara,
Am formulat o plangere contraventionala impotriva unui pv intocmit de Inspectoratul Teritorial de regim silvic si vanatoare.
A fost admisa la Judecatorie si pv a fost anulat in baza art. 17 din OG nr.2/2001 deoarece a fost indicata gresit data savarsirii contraventiei.Nu s-a intrat in cercetarea fondului.
ITRSV a formulat apel, iar Tribunalul fara a pune in discutie fondul a pronuntat o hotarare de admitere a apelului si mentinere a procesului verbal.Hotararea este definitiva.
Poate fi utilizata vreo cale de atac extraordinara?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Recursul - art. 488 NCPC. ;)
Chiar daca nu este indicata aceasta cale de atac in hotarare?cora2006 a scris:

Recursul - art. 488 NCPC. ;)


În hotărârile definitive nu se arată căi de atac pentru că acestea nu mai pot fi atacate. Căile extraordinare de atac se exercită în situaţii excepţionale, nu în mod uzual (sau cel puţin aşa ar trebui să fie).

Singurele căi extraordinare care pot fi exercitate sunt contestaţia în anulare şi revizuirea (nu înţeleg cum, în apel, a fost menţinut ca legal şi temeinic procesul verbal de contravenţie fără să se discute fondul - eu bănuiesc că e vorba despre o hotărâre care evocă fondul). Ca să puteţi exercita una dintre aceste două căi extraordinare de atac trebuie să existe unul dintre motivele prevăzute de Codul de procedură civilă.

Recursul iese din discuţie. OG nr. 2/2001 privind regimul contravenţiilor prevede faptul că hotărârile pronunţate în fond pot fi atacate numai cu apel. La rândul lor, Codul de procedură civilă şi Legea nr. 2/2013 prevăd faptul că hotărârile instanţelor de apel pronunţate în cauze în care se poate exercita numai apelul nu sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs.
Sa inteleg ca o decizie data de un tribunal, in totala contradictie cu prevederile legale, in special cele legate de nulitatea absoluta pv in baza art. 17 din OG 2/2001, nu mai pote fi atacata, iar noi trebuie sa ne supunem abuzurilor justitiei neconditionat? In cazul meu este o clara incalcare a principiilor stabilite in DECIZIA Nr. XXII din 19 martie 2007(RIL) in sensul ca in cazul nulitatilor absolute stabilite de articolul mentionat mai sus nu este necesara dovedirea vatamarii ci opereaza pur si simplu.

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
LOREDANITA a scris:
(...) iar noi trebuie sa ne supunem abuzurilor justitiei neconditionat?

:-/

Eu v-am spus ce prevede Codul de procedură civilă. Sigur că nu vă împiedică nimeni să exercitaţi ce căi de atac doriţi, chiar dacă vă vor fi respinse ca inadmisibile. Presupun că declararea lor va însemna pentru dvs. faptul că nu v-aţi "supus necondiţionat abuzurilor justiţiei".

Cu plăcere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cai de atac impotriva unei hotarari irevocabile lehel_kis lehel_kis Bună ziua!O întrebare:am un proces verbal rutier contestat la judecătorie. În P.V. respectiv nu-mi era trecut localitatea în care am fost oprit de ... (vezi toată discuția)
Cai de atac ioanandrei ioanandrei Va rog mult sa-mi spuneti : daca intr-un proces( cauza evaluabila in bani , bun imobil evalut peste 100.000,0 ron) , unde prima instanta ,care a judecat ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala naty2004 naty2004 La inceputul acestui an , sotul meu a primit o amenda contraventionala pentru ca a parcat intr un loc nepermis, citind procesul verbal ( acesta ne a fost ... (vezi toată discuția)