avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna.
doresc sa stiu dupa ce varsta a copilului nu se mai platestete pensia alimentara!
pana la 18 ani, sau pana la terminarea studiilor superioare/25 ani!
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: allview777 , utilizator 18:04, 29 Aprilie 2015
Regula este pana la majorat, adica pana la data implinirii varstei de 18 ani in baza hotararii de stabilire a pensiei de intretinere la cererea parintelui caruia i-a fost incredintat (in trecut) sau la care s-a stabilit domiciliul minorului (in prezent).
Aceasta cerere pentru stabilirea pensiei de intretinere in favoarea minorului nu trebuie dovedita deoarece se prezuma starea de nevoie a minorului.
Daca insa copilul urmeaza cursurile unei institutii de invatamant si nu realizeaza venituri, majorul are dreptul sa introduca personal o cerere impotriva dv. pentru stabilirea unei pensii de intretinere in functie de veniturile dv. si de nevoile lui, pensie care poate fi platita pana la implinirea varstei de 26 de ani.
In aceasta situatie, majorul trebuie sa faca dovada starii sale de nevoie si a faptului ca dv. aveti resursele necesare. Cererea, in acest caz, poate sa fie indreptata impotriva oricaruia dintre parintii cu care majorul nu mai locuieste, nemaiavand importanta ca in perioada in care a fost minor a fost incredintat/a avut domiciliul la unul dintre parinti sau nu. ;)
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2015
Corina Capotã, Avocat
multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara retroactiv evrika38 evrika38 Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului ... (vezi toată discuția)
Major, dar licean - dreptul la pensie de intretinere soaresimo soaresimo Buna ziua, Ma intereseaza daca un copil, la maturitate, 18 ani, care inca este la liceu (a implinit 18 ani in timpul clasei a 12-a) mai are dreptul sa ... (vezi toată discuția)
Schimbare nevoii celui care primește plata pensiei de întreținere. Roxana-Ana Roxana-Ana Bună ziua! Situație: părintelui divorțat i s-a încredințat spre creștere și educare copilul și primește lunar dreptul copilului la pensie ... (vezi toată discuția)