avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inundatie de la un etaj superior
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inundatie de la un etaj superior

Locuiesc in Timisoara la parterul unui bloc de 4 etaje. In ultimii 2 ani, am fost inundat de 3 ori. De fiecare data am inchis ochii si nu am facut de loc scandal. In decembrie 2014, la ultima inundatie, am avertizat Asociatia ca pe viitor,daca se va mai intimpla, ma voi adresa justititiei.
Ei bine, s-a intimplat acum 2 nopti si de data asta a fost si destul de grav, fiindca pe limga zugraveala din sufragerie si tavanul din baie, mi s-a umflat parchetul pe o suprafata de 8 mp.
In consecinta, am luat urmatoarele masuri:
- am informat administratorul blocului despre situatia creata la data de 27.04.2015, ora 08.30;
- am facut un film cu camera video in care am prezentat detaliat efectele inundatiei atit video cit si sonor;
- am redactat o sesizare scrisa catre Presedintele Asociatiei de proprietari pe care am trimis-o prin posta cu confirmare de primire.
In sesizare, am scris printre altele ca Asociatia de Proprietari are obligatia sa intreprinda masuri urgente pentru alcatuirea unei comisii de constatare din care sa faca parte presedintele asociatiei impreuna cu alti 2 membri ai asociatiei, insotiti de un specialist abilitat in instalatii.Am mentionat ca in cazul in care nu se va intruni comisia in timp util ma voi adresa in scris Serviciului Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Municipiului TIMISOARA solicitind aplicarea unei sanctiuni contraventionale (amenda) care conform art. 56, lit. c) din Legea 230/2007 poate fi intre 500 si 3000 de lei.
In acest moment astept sosirea comisiei si am redactat deja un proces verbal de constatare a pagubelor.
Am urmatoarele nelamuriri:
- cum verific daca instalatorul adus de comisie este autorizat?
( bineinteles ca toate reparatiile pina acum s-au facut la negru cu specialisti de 2 lei,asociatia vrea sa-mi bage pe git un astfel de instalator)
- componenta comisiei de constatare trebuie aprobata de adunarea generala a asociatiei?
- comisia constata pagubele fizice, va trebui sa chem un evaluator autorizat pentru stabilirea prejudiciului in instanta?
- asociatia a stabilit cine m-a inundat, pesoana a venit la mine sa negocieze; eu am spus ca nu am nimic cu el, fiindca datile trecute m-au inundat altii;
Strategia mea este sa ma judec cu Asociatia si Asociatia sa recupereze prejudiciul de la vinovat. Dureaza un an doi,nu ma intereseaza, vreau sa nu fiu luat de fraier in continuare. Gresesc undeva? Puteti sa-mi dati vreun sfat folositor?

Daca persoana desemnata de asociatia de proprietari este persoana autorizata urmeaza ca la finalul verificarii sa incheie document constatator care sa cuprinda inclusiv stampila respectivului
Componenta comisiei este decisa de comitetul executiv in conformitate cu limitele de competenta ale acesteia
Pentru eventuala solutionare in instanta este obligatoriu sa fie executata expertiza tehnica prin expert tehnic
Strategia mea este sa ma judec cu Asociatia si Asociatia sa recupereze prejudiciul de la vinovat.

In lipsa informatiilor concrete care sa dovedeasca factorul generator al inundatiei,este hazardat a emite raspuns
Inundatia poate fi generata de disfunctie la partea comuna de instalatie si responsabila este asociatia de proprietari,sau de la partea individuala si responsabil este proprietarul-fara a mai putea fi implicata asociatia de proprietari
De acea in varianta solutionarii in instanta este obligatoriu sa detineti expertiza tehnica care sa concluzioneze asupra statutului instalatiei care a generat inundatia
Dar cine v-a inundat?
Ca poti fi inundat din vina vecinilor de deasupra sau poti fi inundat din cauza defectelor la instalatia comuna.
Tocmai asta nu ne spuneti pentru ca abordarea este diferita.
Daca v-a inundat un vecin, asociatia de proprietari nu are niciun amestec.
Daca inundatia este produsa din cauza tevilor verticale care s-ar fi spart, atunci asociatia de proprietari trebuie sa repare defectiunea.

De fiecare data de unde a provenit inundatia?
De fiecare data m-a inundat altcineva. Acum am o intreaga harta pe pereti cu curbe de nivel plane, corespunzatoare fiecarei inundatii individuale.

pentru Ynocentta: Solutia cu expertul este buna. Unde se gasesc expertii ?
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2015
Adriantot, moderator
socinro a scris:
Gresesc undeva? Puteti sa-mi dati vreun sfat folositor?

Da, gresiti.
Va ganditi la judecata, la faptul ca asociatia ar trebui sa faca reparatia, la faptul ca asociatia v-ar insela...
De regula inundatiile vin de la vecinu de deasupra si acesta este vinovat, nu asociatia.
Ati gresit ca nu ati discutat cu vecinu la prima inundatie. Paote ca omul habar nu are ca pe undeva are o problema la instaltie si apa ajunge la dumneavoastra. Anuntati-l acum, chemati-l sa vada pe unde patrunde apa in apartamentul dumneavoasta, soloiciati-i sa-si repare instalatia si sa va remedieze stricaciunile din apartament datorate inundatiei.
Daca nu vreti sa discutati cu vecinu, faceti-va o asigurare de inundatii si la urmatoarea isprava chemati asiguratorul. O sa fiti despagubit ca sa va remediati stricaciunile iar firma de asigurari va recupera suma de la vecinul vinovat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatie repetata provocata de instalatia improvizata a vecinului de deasupra amarstean amarstean Vecinul de deasupra provoaca iar inundatie. Cine il poate sanctiona? Cine il poate sanctiona pe administrator si pe presedintele blocului pentru neglijenta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma unui episod in care am fost inundat de vecinul ... Fedaykin Fedaykin Buna ziua, In urma unui episod in care am fost inundat de vecinul de deasupra, acesta refuza sa-si asume raspunderea si sa plateasca reparatiile desi am ... (vezi toată discuția)
Inundatie produsa de vecin.cine-l obliga la plata repartiilor? ContSters89081 ContSters89081 Vecinul de la etajul superior inunda aprtamentul de sub el, proaspat zugravit. Dupa uscare raman pete mari. Cine trebuie sa-l oblige pe acest vecin sa repare ... (vezi toată discuția)