avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebari somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebari somaj

Lucrez la o firma de cam 3 ani si acuma sint in preaviz din 15.06.09 pina in 10.07.09 ( 20 de zile la 8 ore).Mi s-a trimis o notificare in care imi zice ca din probleme financiare reduce activitatea si ca mi se acorda preaviz de 20 de zile. Nu imi specifica si cite ore si nici cu ce articol imi incheie cartea de munca.Am vb la firma si mi-au zis ca voi beneficia de somaj, dar cartea de munca se afla in alt oras, si ca nu poate sa-mi trimita cartea decit in septembrie pt ca inca mai sint platita si in luna august pe cele 10 zile din iulie. Nu cred ca ma pot incadra cu actele de somaj in cele 30 de zile.
In cazul asta mai pot beneficia de somaj?Am continuitate daca imi bag actele dupa cele 30 de zile?
Problema este ca vreau si un copil dar daca nu am continuitate de la incetarea contractului si somaj mai pot beneficia de indemnizatia de maternitate.Din ce data voi beneficia de somaj?in cazul in care bag actele dupa cele 30 de zile? Astept raspuns
Cel mai recent răspuns: adelina_simina , utilizator 08:36, 29 Iunie 2009
1. În cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
În perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
2. Temeiul legal al concedierii este art.65 alin.1 C.mun.
3. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
4. Perioada cat beneficiati de somaj intra in calculul celor 12 luni care se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru CIC.
5. Beneficiati de somaj de la data incetarii c.i.m. data cererea este depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa acest termen , dar nu mai tarziu de 12 luni indemnizatia se acorda de la data depunerii cereriii.
Cartea de munca va poate fi eliberata mai repede, nu este nevoie sa se astepte luna august cand veti primi si ultimul salariu probabil.
Incetare contractlui de munca se anunta de catre firme in maxim 5 zile lucratoare la ITM, conform legii, iar de acolo in maxim 2 saptamani poate fi ridicata.
De data la caer va primiti salariile va depinde doar adevrinta de care veti avea nevoie de la angajator pentru somaj sa va poata fi completata si cu informatii vazand ultima luna lucrata, pe care deasemenea trebuie sa o aveti la dosar.
De inregistrarea in aceasta adeverinta a ultimei luni cred ca va puteti lipsi (dar mai bine intrebati la somaj)

Eu va sfatuiesc sa ii explicati angajatorului ca nu va permiteti sa depuneti actele la somaj peste mai mult de 30 de zile pentru ca va va fi afectata viitoarea indemnizatie de crestere a copilului, pentru care trebuie sa aveti continuitate, poate va ajuta sa obtineti actele necesare mai repede.
grace_r a scris:

....
Incetare contractlui de munca se anunta de catre firme in maxim 5 zile lucratoare la ITM, conform legii, iar de acolo in maxim 2 saptamani poate fi ridicata.
.................

Practica te poate contrazice ... de exemplu, caz concret in Bucuresti angajatorul depune deciziile de incetare si dupa 2-3 saptamani de la incetarea raporturilor de munca, iar daca termenul de eliberare a carnetului de munca ar fi de 2-3 saptamani deja cele 30 de zile au trecut. ;)

Decizia de incetare se depune la ITM in termen de 5 zile de la perfectarea acesteia ... nu sunt zile lucratoare :)
Te cred, feeelis, de multe ori practica ne pune capac :">

dar poate doamna va gasi ceva bunavointa la angajator sa faca demersurile in timp util, asa cum ar trebui conform legii.

daca as fi, par example :), in situatia sa pierd o indemnizatie de crestere a copilului, eu personal as da firma in judecata daca din cauza ei, ca nu facut la timp demersuriel necesare, mi-as pierde stagiul necesar si i-as cere despagubiri in valoarea prejudiciului pierdut, adica toti acei bani care i-as fi luat 2 ani de zile B-)

Cred ca toate mamele gasesc calea cea mai buna pentru ele de a-si primi niste drepturi legale si devin niste leoaice cand e vorba de a face ceva pentru copilul lor.
De aceea cred ca orice informatii primesc de aici, le pot fi utile in lupta lor.
Va multumesc mult pt sfaturi , si sper sa se rezolve pina la urma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de somaj facuta de angajator ??? anne_marieee anne_marieee Am fost in concediu medical pentru crestere copil, am revenit la lucru, am lucrat 1 luna si angajatorul nu face fata cheltuielilor din firma si mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)
Plata preavizului in cazul concedierii mirela81 mirela81 \"Va aducem la cunostinta ca incepand cu data de 16.04.2010 Compartimentul unde sunteti incadrat isi restrange activitatea.Conform cu prevederile art.73 ... (vezi toată discuția)
Somaj baciu loredana baciu loredana in 9 sept copilul meu a implinit 2 ani si normal ar fi trebuit sa merg la lucru dar postul meu a fost redus angajatorul si voi ramane in somaj dar ... (vezi toată discuția)