avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata preavizului in cazul concedierii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata preavizului in cazul concedierii

"Va aducem la cunostinta ca incepand cu data de 16.04.2010 Compartimentul unde sunteti incadrat isi restrange activitatea.Conform cu prevederile art.73 alin.1 din codul muncii incepand cu data de 19.03.2010 vi se acorda un preaviz de 20 zile lucratoare dupa expirarea caruia,respectiv la data de 16.04.2010 contractul individual de munca inceteaza."ce nelamuriri am eu acum:daca mi se plateste preavizul in cazul in care mi'i s'a refuzat prezenta la locul de munca in timpul preavizului.?si daca o sa beneficiez de somaj avand in vedere ca am lucrat 1 an de zile la aceasta firma?multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 09:37, 4 Mai 2010
1. CCMUNN pe anii 2007-2010spune:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
2. Chiar daca angajatorul renunta la prezenta dvs. in perioada preavizului este obligat sa va ponteze normal si sa va plateasca in aceasta perioada.
3. Veti beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni (chiar daca la mai multi angajatori).
Dupa cum am specificat mai sus,pe data de 16.04.2010 m'i s'a terminat perioada de preaviz.Cat trebuie sa astept acum pana mi'i se va da de la firma actele necesare pentru somaj?(ca interesul meu este sa'mi depun dosarul cat mai repede.,am inteles ca exista un termen de 30 de zile). Mai am nevoie de un sfat:cum sa procedez in cazul in care mi se refuza plata zilelor (4)de concediu de anul trecut si concediul pe anul asta (ian-febr-mart)si plata preavizului?pana in prezent nu am primit nici un ban, si presupun ca asta a fost motivul pentru care a refuzat prezenta mea la servici in timpul preavizului?
1. Daca depuneti actele la Somaj in termen de 30 de zile de la data concedierii veti primi indemnizatie de somaj dela aceasta data.
2. Daca le depuneti mai tarziu (dar nu mai mult de 12 luni) veti primi indemnizatie de somaj dela data depunerii actelor.
3. Luati legatura cu inspectorul de personal al firmei pentru a va elibera mai repede actele (carnetul de munca, decizia de concediere, adeverinta tip pentru somaj).
4. Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati sa vi se plateasca toate drepturile banesti cuvenite.
5. Daca nu vi se dau aceste drepturi il puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra:rabdarea mea a ajuns la capat.Preavizul meu s'a terminat pe 16.04.2010 si eu inca nu am primit nici un document de la firma la care am lucrat (decizia de concediere,anexa 14,carnetul de munca) ma tot amana ca nu sunt gata si ca cei de la ITM au spus ca o sa dureze cam 2 saptamani pana o sa le dea cim si ca o sa ma sune cand o sa fie gata.Au trecut si cele 2 saptamani si nici un semn.Cred ca e rea vointa ca sa ma incurce sa nu imi bag actele de somaj.La fel si cu drepturile banesti care mi se cuvin mi'i sa spus ca o mi le primesc odata cu actele ptr somaj ....spuneti'mi va rog cum sa o conving ca sa'mi elibereze cat mai repede actele necesare ptr somaj.(as mai vrea sa stiu cu ce art.si alin.ar trebui sa se incheie cim ptr a beneficia de somaj ca sa nu semnez ceva in necunostinta de cauza).
Art. cu care trebuie sa fie inchisa cartea de munca si sa fie intocmita decizia este art. 65(1) Codul muncii.

Mai incercati la firma. Daca tot vi se pare ca se trage de timp, atunci depuneti cerere in scris, luati nr de inregistrare.

Alte discuții în legătură

Decizie de incetare a cim fara preaviz oprea_rodica68 oprea_rodica68 la incetarea cim nu mi s-a dat sa semnez formularul de preaviz,poate fi anulata decizia in acest caz?ce obbligatii are fostul angajator daca instanta decide ... (vezi toată discuția)
Etape concediere din motive care nu tin de persoana angajatului broscuta21 broscuta21 Buna ziua, Lucrez la o companie care a luat decizia ca din 28 persoane cate suntem, sa dea 4 afara. Intrebarea mea este, care sunt etapele pe care trebuie ... (vezi toată discuția)
Restructurarea postului sau...? pentru somaj. ContSters40598 ContSters40598 Care este forma cea mai buna pentru un angajat pentru a putea beneficia de somaj? Sa i se restructureze postul , sa fie disponibilizat intrucat firma nu mai ... (vezi toată discuția)