avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... medic angajat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

medic angajat?

Exista vreo prevedere legala care sa il oblige pe un angajator ca, dupa depasirea unui anumit numar de angajati, sa angajeze un medic de medicina muncii? multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters79526 , utilizator 20:10, 26 Iunie 2009
Exista urmatoarele prevederi:
Codul muncii:

Art. 182. - Angajatorii au obligaţia să asigure accesul salariaţilor la serviciul medical de medicină a muncii.
Art. 183. - (1) Serviciul medical de medicină a muncii poate fi un serviciu autonom organizat de angajator sau un serviciu asigurat de o asociaţie patronală.
(2) Durata muncii prestate de medicul de medicină a muncii se calculează în funcţie de numărul de salariaţi ai angajatorului, potrivit legii.
Art. 184. - (1) Medicul de medicină a muncii este un salariat, atestat în profesia sa potrivit legii, titular al unui contract de muncă încheiat cu un angajator sau cu o asociaţie patronală.
(2) Medicul de medicină a muncii este independent în exercitarea profesiei sale.
Art. 185. - (1) Sarcinile principale ale medicului de medicină a muncii constau în:
a) prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale;
b) supravegherea efectivă a condiţiilor de igienă şi sănătate în muncă;
c) asigurarea controlului medical al salariaţilor atât la angajarea în muncă, cât şi pe durata executării contractului individual de muncă.
(2) În vederea realizării sarcinilor ce îi revin medicul de medicină a muncii poate propune angajatorului schimbarea locului de muncă sau a felului muncii unor salariaţi, determinată de starea de sănătate a acestora.
(3) Medicul de medicină a muncii este membru de drept în comitetul de securitate şi sănătate în muncă.

Art. 180. - (1) Comitetul de securitate şi sănătate în muncă se organizează la angajatorii persoane juridice la care sunt încadraţi cel puţin 50 de salariaţi.
1. Iata ce spune Codul muncii:

Protectia salariatilor prin servicii medicale
Art. 182. - Angajatorii au obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii.
Art. 183. - (1) Serviciul medical de medicina a muncii poate fi un serviciu autonom organizat de angajator sau un serviciu asigurat de o asociatie patronala.
(2) Durata muncii prestate de medicul de medicina a muncii se calculeaza in functie de numarul de salariati ai angajatorului, potrivit legii.
Art. 184. - (1) Medicul de medicina a muncii este un salariat, atestat in profesia sa potrivit legii, titular al unui contract de munca incheiat cu un angajator sau cu o asociatie patronala.
(2) Medicul de medicina a muncii este independent in exercitarea profesiei sale.
Art. 185. - (1) Sarcinile principale ale medicului de medicina a muncii constau in:
a) prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale;
b) supravegherea efectiva a conditiilor de igiena si sanatate in munca;
c) asigurarea controlului medical al salariatilor atat la angajarea in munca, cat si pe durata executarii contractului individual de munca.
(2) In vederea realizarii sarcinilor ce ii revin medicul de medicina a muncii poate propune angajatorului schimbarea locului de munca sau a felului muncii unor salariati, determinata de starea de sanatate a acestora.
(3) Medicul de medicina a muncii este membru de drept in comitetul de securitate si sanatate in munca.
Art. 186. - (1) Medicul de medicina a muncii stabileste in fiecare an un program de activitate pentru imbunatatirea mediului de munca din punct de vedere al sanatatii in munca pentru fiecare angajator.
(2) Elementele programului sunt specifice pentru fiecare angajator si sunt supuse avizarii comitetului de securitate si sanatate in munca.
Art. 187. - Prin lege speciala vor fi reglementate atributiile specifice, modul de organizare a activitatii, organismele de control, precum si statutul profesional specific al medicilor de medicina a muncii.

2. Deci nu trebuie neaparat sa aveti un medic de medicina muncii salariat al unitatii, dar trebuie neaparat sa aveti un contract cu o unitate medicala de medicina muncii.

3. grace_r:
Mii de scuze! Ne-am suprapus fara voia mea.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Daca este necesar se poate angaja si un medic specializat in medicina muncii.In mod normal este obligatoriu sa existe si un astfel de medic ,intrucat numai un astfel de doctor poate sa completeze fisele de risc ale salariatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asistenta medicala la salariati? robertsega32 robertsega32 un angajator cu 150 de salariati este obligat sa angajaze un medic? ce obligatii are un angajator cu privire la asigurarea de asistenta medicala angajatilor? ... (vezi toată discuția)
Analize medicale andreearicu andreearicu buna seara am nelamurire.lucrez intr-o pizzerie si am fost anuntata ca trebuie sa merg la analizele medicale,insa costul acestora va trebui suportat jumatate ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii ContSters740 ContSters740 Buna ziua Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Este obligatoriu pentru orice societate sa aiba un contract cu un medic de medicina muncii (sa trimita ... (vezi toată discuția)