avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... analize medicale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

analize medicale

buna seara
am nelamurire.lucrez intr-o pizzerie si am fost anuntata ca trebuie sa merg la analizele medicale,insa costul acestora va trebui suportat jumatate de catre mine si jumatate de catre firma,pt ca ,de fapt asta era obligatia mea la angajare.e legal sau nu?
si as mai avea o nelamurire daca tot am ajuns la capitolul acesta.va trebui sa urmez si un curs de igiena pe care e posibil sa il suport tot eu(sau cel putin jumatate)ca cost,iar la un alt loc de munca am mai facut acest curs care a expirat anul acesta si a fost suportat integral de catre angajator,mentiune care e trecuta si undeva la camera de comert si industrie a jud brasov.corectati-ma daca gresesc,dar nu e normal ca aceste costuri medicale si de instruire sa fie suportate de catre angajator?
Cel mai recent răspuns: andreearicu , utilizator 00:43, 8 Martie 2010
case diferite, obiceiuri diferite...:rolleyes: depinde foarte mult de intelegerea directa pe care o aveti cu angajatorul.Se poate face oricum, jumatate analize si curs sau in intregime.Nu exista nici o reglementare legala care sa oblige intr-un fel sau altul angajatorul, sa plateasca aceste costuri...In concluzie, faceti cum doriti si cum reusiti, daca reusiti sa-i faceti sa plateasca si ei, este o.k, daca nu, asta este, poate abia asteapta sa nu doriti si sa angajeze pe altcineva...:confused:
Analizati documente incheiate cu angajatorul referitor la cine suporta c/v cursuri,analize practic necesare pentru desfasurarea activitatii unitatii.
:confused: eu stiu ca angajatorul are obligatia de a plati analizele medicale la angajare, periodice si in caz de schimbare a locului de munca...

Codul muncii:
CAPITOLUL III
Protecţia salariaţilor prin servicii medicale
Art. 182. - Angajatorii au obligaţia să asigure accesul salariaţilor la serviciul medical de medicină a muncii. Art. 183. - (1) Serviciul medical de medicină a muncii poate fi un serviciu autonom organizat de angajator sau un serviciu asigurat de o asociaţie patronală.
(2) Durata muncii prestate de medicul de medicină a muncii se calculează în funcţie de numărul de salariaţi ai angajatorului, potrivit legii.
Art. 184. - (1) Medicul de medicină a muncii este un salariat, atestat în profesia sa potrivit legii, titular al unui contract de muncă încheiat cu un angajator sau cu o asociaţie patronală.
(2) Medicul de medicină a muncii este independent în exercitarea profesiei sale.
Art. 185. - (1) Sarcinile principale ale medicului de medicină a muncii constau în:
a) prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale;
b) supravegherea efectivă a condiţiilor de igienă şi sănătate în muncă;
c) asigurarea controlului medical al salariaţilor atât la angajarea în muncă, cât şi pe durata executării contractului individual de muncă.
(2) În vederea realizării sarcinilor ce îi revin medicul de medicină a muncii poate propune angajatorului schimbarea locului de muncă sau a felului muncii unor salariaţi, determinată de starea de sănătate a acestora.

In ce priveste cursul de igiena (a carui valabilitate este de 3 ani)..era o conditie pentru a fi angajata pe postul respectiv, in domeniul alimentatiei publice;) daca v-a angajat fara el, luati-o ca o favoare si acceptati plata a jumatate din curs.
multumesc frumos tuturor pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar medical la angajare si cursuri de igiena crisu_10 crisu_10 buna ziua.am fost angajat la un magazin cu program non-stop,la momentul angajarii ni s-a solicitat efectuarea unui dosar medical si a unor cursuri de igiena,cu ... (vezi toată discuția)
Medic angajat? robertsega32 robertsega32 Exista vreo prevedere legala care sa il oblige pe un angajator ca, dupa depasirea unui anumit numar de angajati, sa angajeze un medic de medicina muncii? ... (vezi toată discuția)
Asistenta medicala la salariati? robertsega32 robertsega32 un angajator cu 150 de salariati este obligat sa angajaze un medic? ce obligatii are un angajator cu privire la asigurarea de asistenta medicala angajatilor? ... (vezi toată discuția)