Am o situatie mai deosebita care dureaza deja de ceva vreme.
Sunt divortata de fostul sot, avem un copil a carei autoritate in comun o exercitam. Fostul sot este recasatorit si practic nu pot lua legatura de loc cu el din cauza actualei neveste. Mai este si dinstanta dintre localitatile in care locuim (judete diferite), am avut deja 2 reincercari de procese pentru a exercita autoritatea parinteasca doar eu, insa instantele nu par prea convinse ca "doamna" este in spatele a tot ce el pretinde ca intrerpinde.
Ea suna, face scandal la gradinitle copilului, suna la medici, la Prot copilului sa ma reclame, merge la politie sa imi face plangeri... toate bineinteles pentru el si in numele lui. Pe el il trage dupa ea, ca titular, ea face si vorbeste in locul lui. Chiar si actiunile in instanta le face, le semneaza ea. Daca trimit corespondenta scrisa catre el, tot ea semneaza, la fel si sms-uri, si la telefon daca il sun, tot ea raspunde. Isi face tot felul de adrese de mail si profile de Facebook si ma jigneste pe mine si pe copil. Am pus toate acestea la dosarele din instante, insa nu par foarte convinse. Nu reusesc nici cum sa demonstrez ca nu ma pot intelege cu el, ca nici macar nu am acces la el, din cauza ei. Cum atunci sa exercitam autoritatea parinteasca in comun?
Aceasta situatie dureaza de mai bine de 2 ani, iar eu practic nu am viata, ma hartuieste peste tot... nu scapa nici o ocazie sa ma denigreze la cunostinte sau prieteni.
Va rog sa imi spuneti, ce este de facut legal, pentru ca trebuie sa se poata face ceva, este un copil la mijloc care resimte inevitabil toate aceste hartuilei.
Fostul lor avocat si polititstul la care am fost la audieri, mi-au confirmat ca ea face totul, ea vorbeste, ea initiaza toate actiunile.
In prezent urmeaza sa fac apel la ultimul dosar de exercitare a autoritatii parintesti doar de catre mine. Acest dosar a fost deschis de catre ea (in numele lui) pentru micsorare de pensie intretinere minor: de la ultimul dosar "si-a pierdut locul de munca si nu mai detine decat un venit de 340 lei", minciuni evident, inca o forma de abuz de drept. La acest dosar am facut cerere reconventionala pentru exercitare autoritate parinteasca doar de catre mine.
Multumesc mult pentru ajutor
Pentru acest apel, nu mai aveţi timp pentru a aduna probe.Trebuie să insistaţi , în cazul de faţă, ca pensia alimentară să se stabilească la 25% din venitul realizat, dar nu mai puţin de 25% din venitul minim pe economie stabilit legal.
În probele ce le veţi strânge pentru o probabilă nouă solicitare în justiţie a autorităţii unice, trebuie să vă axaţi pe nevoile copilului care sunt afectate din cauza purtării abuzive a tatălui, de exemplu: refuzul lui de a se exprima privind o activitate extracuriculară a copilului pe care acesta şi-o doreşte, refuzul său de a-şi da acordul pentru a pleca cu copilul în vacanţă, în străinătate, agresarea fizică şi psihică a copilului, etc.
Spuneţi că a făcut nenumărate plângeri la autorităţi. Nu contează ce ştiţi dvs. în particular, în faţa instanţei, el este autorul acestora şi , în definitiv, nici nu contează.
În locul dvs., aş cere DGASPC, oficial, prin adresă cu număr de înregistrare, o consiliere psihologică familială; la consiliere, trebuie să se prezinte personal tatăl copilului, nu soţia dânsului. Vă bazaţi cererea tocmai pe plângerile lui, ca să dezamorsaţi situaţia conflictuală, în interesul superior al copilului.
Copilul are relaţie bună cu el, el vine să viziteze copilul?
Multumesc pentru raspuns si pentru sfaturi. Le voi folosi in apel.
Ma intereseaza insa daca nu se poate face ceva in privinta acestei femei, chiar nu exista legi prin care sa ne putem proteja de atacurile ei? Multumesc
Nu vă dau nici o şansă în această privinţă, calomnia nu mai este faptă penală în noul Cod penal, iar hărţuirea se referă mai ales la hărţuirea sexuală, aşa cum am priceput eu, ca nespecialist, citind acel articol de lege.
Iar dacă în procesul pe care-l aveţi vă referiţi la noua soţie, este bilă neagră pentru dvs., se consideră că nu acceptaţi , psihic, divorţul, că sunteţi geloasă.
Abuzul de drept este legiferat, dar mie, personal, aflată în aceeaşi situaţie, nici un avocat contactat nu a îndrăznit să preia cazul, nu prea s-au judecat asemenea cauze.
Puteti face plangere pentru hartuire, Codul penal a incriminat o astfel de fapta fara legatura cu hartuirea sexuala.
Art. 208
Hărţuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Oportunitatea unei astfel de plangeri ar trebui sa o decideti in urma unei discutii atat cu avocatul dvs. din dosarul civil, cat si cu un avocat penalist.
againstPas, (1) nu-i valabil, dl. tată manifestă un interes legitim: minorul şi nu-i supraveghează casa, locul de muncă-trăieşte în alt oraş.
(2) de asemenea nu se pretează, fiindcă faptul că răspunde doamna la telefon în locul domnului nu reprezintă o ameninţare, nici o postare pe facebook în care scrie, de exemplu, că mama copilului vitreg are freză urâtă :(