avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Unde pot verifica prescrierea unei creante ?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Unde pot verifica prescrierea unei creante ?

Va supun atentiei urmatorul caz:

In 2006 am accesat un credit imobiliar pe care l-am platit pana in 2011. Apoi creditul a fost declarat scadent anticipat, iar in aprilie 2012 s-a cerut de catre o societate de recuperare, incuvintarea executarii silite. Mi-au vandut apartamentul la licitatie in septembrie 2012, de pe urma carora au recuperat circa 80 % din datorie. Cum nu aveam alte proprietati, venituri sau conturi bancare, restul de 20 % din datorie nu au mai putut fi recuperate.
Luna aceasta, in aprilie, ar fi trebuit sa treaca 3 ani de la ultimul act de executare silita. Nemailocuind la adresa de pe buletin, nu am cunostiinta si nu pot verifica daca in aceasta perioada, firma de recuperare/executor au mai intreprins si alte acte de executare. Pe portalul instantelor judecatoresti nu apare nimic. Dar cu noul Cod Civil, stiu ca nu se mai cere incuviintarea executarii silite.
Intrebari:
1. Unde pot verifica, daca asupra mea s-au executat alte acte de executare silita ? Exclus mersul din executor in executor.
2. Daca acestea apar dupa trecerea perioadei in care se putea intrerupe prescriptia, cat timp am la dispozitie pentru contestatie si unde se poate depune aceasta ?
3. E nevoie ca executorul/banca pentru restul datoriei sa ceara investirea cu formula executorie, tinand cont ca la prima executare silita avand contractul de credit ( ce e investit cu formula investitorie) s-au recuperat cei 80 % din datorie.
4. Cum acestea se fac fara citarea partilor, iar eu pot rata termenul pentru depunerea contestatiei, sa inteleg ca decurge un nou termen de 3 ani in care pot cere prescriptia ?
Va multumesc tuturor care vor avea rabdare sa ma lamureasca asupra cazului meu.
Cel mai recent răspuns: Dana Fatol , Avocat 13:50, 30 Aprilie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

1. La bancile unde aveti conturi, la angajatori.. depinde ce a cerut creditorul sa se execute...
2. Contestatia la executare se depune in termen de 15 zile de cand debitorul afla pe orice cale despre executare.
3. Conform Codului de procedura civila nu se mai investeste nici un titlul executoriu cu formula executorie. Ceea ce s-a mentinut insa e incuviintarea executarii silite.
4. In cazul dvs poate fi vorba atat de prescriptie, cat si de perimarea executarii silite, daca creditorul nu a insistat in executare.
Executarea fiind inceputa in 2012 se aplica prevederile vechiului Cod de procedura civila.
Art. 705 Termenul de prescripţie
(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

Art. 389
(1)Dacă creditorul a lăsat să treacă 6 luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire, executarea se perimă de drept şi orice parte interesată poate cere desfiinţarea ei.
(2)În caz de suspendare a executării, termenul de perimare curge de la încetarea suspendării.
(3)Dacă se face o nouă cerere de executare, se va face mai întâi o nouă somaţie, la care nu se va mai alătura titlul ce se execută.

Succes,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie termen prescriptie datorii bancare alexandraoana alexandraoana Buna ziua. Ma confunt cu urmatoarea situatie: in anul 2009 am contractat un credit pentru o persoana care, ulterior, nu a platit ratele. Creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Cerere de executare anna2000 anna2000 In cadrul contestatiei la executare s-a admis exceptia perimarii. In aceeasi zi, creditorul depune la executor o noua cerere de executare. Executorul emite o ... (vezi toată discuția)
Prescriptia / perimarea executarii silite utilizator nou utilizator nou Am luat un credit de nevoi personale de 10 mii euro de la BRD , far agiranti sau garantii , numai pe baza adeverintei de salar pe care era atunci trecuta suma ... (vezi toată discuția)