avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificari in situatia soldurilor de activ si pasiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificari in situatia soldurilor de activ si pasiv


Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu o informatie privind modificarea unor date in situatia patrimoniala la o asociatie de proprietari .Mentionez ca activez aici ca cenzor incepand cu 1 octombrie 2014 .In urma cu doua luni , administratorul a convocat comitetul la care am fost si eu invitata pentru a anunta ca are nevoie de acordul meu pentru a modifica in situatia soldurilor la rubrica pasiv o inregistrare eronata .Nu mi-a fost precizat la acel moment despre ce sume ar fi vorba, dar am intrebat daca exista acoperire prin documente . Mi s-a spus ca toate sunt in regula ,au chitantele si documentele. La cateva zile am semnat documentul pentru ca trebuia sa fie predat urgent si la primarie .Contabilul angajat a emis situatia soldurilor la luna aprilie ,astfel ca la 30 aprilie fata de 31 octombrie (data preluarii mele) au fost constatate urmatoarele :
-fond diverse scade cu aproximativ 300 lei
-fond reparatii scade cu 9600 lei
-fond dobanzi scade cu 1500 lei
-fond chirii firme creste cu 7753 lei
Practic au disparut 3647 lei ?
Odata cu acest act, ieri 30 aprilie vine la pachet si cererea de demisie a domnului administrator formuland in scris ,de azi 1 mai un preaviz de 15 zile .Astfel ,de la 15 mai suntem descoperiti...
Documentul pe aprilie nu l-am semnat, e semnat decat pe martie exact acela cu care porneste aceasta modificare .
Pot formula o frauda in acest caz? ?
Nu pot sa va spun cat de greu am lucrat cu acest comitet ,cu contabilul pe care nu l-am vazut deloc luna de luna existau cateva diferente pe diverse situatii si le ceream sa merg sa discut la firma de contabilitate sau sa-mi raspunda la mail-uri insa nu am avut spor ,nu mi s-a facilitat deloc contactul cu acesta .Odata cu administratorul doi membri din comitet s-au retras.La noi in adunare de vreo zeci de ani incoace se tot face vesnica pomenire pentru niste furturi pe care nimeni nu le-a demonstrat pana acum. Sper sa nu fiu eu cea care va umbla dupa potcoave de cai morti....
Spuneti-mi ,in prima faza pot sa incarc administratorul cu suma diferenta in baza unui proces verbal ? Si ulterior sa aduca documentele aferente ?
Orice raspuns e binevenit pentru care va multumesc anticipat.
Dv. nu aveti de ce sa umblati dupa cai morti si nici sa va puneti semnatura pe o situatie a soldurilor Activ - Pasiv care nu e facuta pe baza unor documente si evidente clare.

Asadar, in cazul ca semnalati situatii neclare, faceti raport in care raportati lucrurile asa cum se prezinta.

De umblat dupa cai morti trebuie sa umble firma de contabilitate si conducerea asociatiei daca nu ia in seama raportul dv. de cenzor.
nety36 a scris:
Contabilul angajat a emis situatia soldurilor la luna aprilie ,astfel ca la 30 aprilie fata de 31 octombrie (data preluarii mele) au fost constatate urmatoarele :
-fond diverse scade cu aproximativ 300 lei
-fond reparatii scade cu 9600 lei
-fond dobanzi scade cu 1500 lei
-fond chirii firme creste cu 7753 lei
Practic au disparut 3647 lei ?

De la luna de luna soldul fondurilor poate sa difere absolut legal. Un fond creste pentru ca s-a incasat. Un fond scade pentru ca a fost transferat la reparatii si s-au achitat unele reparatii.
Fondul de dobanzi scade prin transferul sumelor la reparatii si/sau utilizarea lor.
Chiar soldul fondului de rulment poate creste daca se incaseaza ori poate sacede daca se restituie sume din acesta.
Din cifrele prezentate nu rezulta disparitia unor sume de bani ci doar o oglinda a soldurilor la o anumita data.

In asociatia noastra semestrial transferam fondurile de chirii si de penalizari in fondul de reparatii. Asa poate cineva sa constate ca in luna mai aveam fond din chirii de 5000 lei iar in iunie soldul este "zero". Iar fondul de reparatii care era in luna mai de 9000 lei, chiar dupa transferul sumei de 5000 lei din penalizari, in iunie este de doar 8000 lei deoarece intre timp s-au cheltuit de acolo 6000 lei pe reparatii.

Colaborati cu cel ce face inregistrarile in registre si vedeti daca se inregistreaza corect incasarile pentru aceste fonduri, cum se fac operatiunile, daca se transfera corect fondurile...
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2015
elga50, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri; asa cum am precizat nu am depistat ca au fost cheltuieli de natura celor mentionate de dvs.nu am avut reparatii sau alte investitii pentru care au survenit modificari de acest gen.Cel putin ei nu mi-au aratat nimic in acest sens,Nu era normal sa existe un document sau macar o urma de potcoava daca s-ar fi facut o cheltuiala oarecare ? La capitolul colaborare este ''silentio stampa''mai ales acum cand si-au dat demisia toti...a ramas presedintele care pot spune ca mai repede pricepe congoleza decat activul si pasivul. Va mai repet odata, daca nu exista cazul formulat mai sus ce pot sa fac ca prim pas?.Pot incheia un raport sau un proces verbal in care mentionez ca am consimtit de comun acord si in baza aprobarii data de administrator cum ca aceste modificari au acoperire in documentele din trecut pe care si le asuma in exclusivitate ?? V-am spus ca luna de luna,aveam cateva probleme -de exemplu pe acest document cu situatia soldurilor administratorul nu era inclus sa semneze .Am descarcat documentul standard de pe site-ul primariei si le-am aratat ca trebuie semnat si de administrator .
Orice modificare de solduri este urmarea unor activitati economice care se inregistreaza in "Fisa de cont pentru operatiunui diverse"
Si fiecare miscare are in spate un document clar.
Asadar, studiati atent toate documentele!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare gestiune asociatie de proprietari taga27 taga27 Cu ocazia schimbarii administratorului s-a decis verificarea actelor financiar contabile in vederea predarii gestiunii. Eu nu am experienta in domeniul ... (vezi toată discuția)
Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)