Buna ziua, as dori sa stiu care ar fi procedura in cazul in care eu am contract legal inregistrat la administratia financiara valabil pina in decembrie 2015, iar proprietarul decide sa vanda imobilul inainte de expirarea termenului stipulat in contract. Proprietarul m-a anuntat pe data de 15 a lunii martie ca ar vrea sa vanda apartamentul si ca pina la sfirsitul lunii sa ma mut in alta parte. pina in prezent nu am gasit sa inchiriez un imobil care sa corespunda unui minim de cerinte, iar propritarul ma anunta azi 1 mai 2015 ca pe luni adica 4 mai sa-mi iau bagajele si sa incerc sa ma mut de acolo. Intrebarea mea este: exista undeva stipulat vreun termen legal, in cazul in care proprietarul vrea sa vanda apartamnetul, in care trebuie sa ma anunte? Proprietarul spune ca de cand m-a anuntat ar fi 15 zile pana ca eu sa parasesc imobilul ca asa ar fi vazut ea in contract, pe cand pe contract pe verso e un termen de 15 zile dar e obligatia propritarului de anunta la administratia financiara orice modificare intervenita cu privire la contract nici decum sa ma anunte pe mine ca sa plec, m-am documentat in legea 114/96 si nu scrie nimic despre treaba asta si i-am zis, acum ea imi zice ca este ceva despre forta majora in situatia vanzarii apartamentului, nici despre treaba asta nu am gasit nimic, eu sincer stiam ca trebuia sa ma anunte cu cel putin o luna inante, acum nu mai stiu. Mentionez ca sunt la zi cu chiria, intertinerea si nici stricaciuni sau alte asemenea nu au survenit asupra imobilului, va rog lamuriti-ma si spune-ti-mi un cadru legal unde scrie negru pe alb ca eu trebuie sa plec in cazul in care propritarul vrea sa vanda!
multumesc anticipat, o zi buna!
bun multumesc de raspuns, o asemenea clauza ar trebui sa existe in contractul de inchiriere sau in cel de vanzare-cumparare? Eu unul nu am habar sa fie o asemenea clauza, nu stiu poate exista, cum as putea sa aflu? A si care ar fi pina la urma termenul legal in care proprietarul trebuie sa ma anunte sa ma mut in cazul in care vrea sa vanda apartamentul?
O asemenea clauză este posibil să fie inserată în contractul de închiriere. Bănuiesc că aveți contractul pe care l-ați semnat. Se mai poate nota contractul de închiriere la cartea funciară pentru că orice contract de vânzare-cumpărare se face în baza unui extras CF.
am o rugaminte, am citit undeva pe internet un articol privind Vânzarea de către proprietar a bunului închiriat, unde cum mi-ati expus mai sus zice cam asa: daca, contractul de inchiriere este prevazut in cartea funciara inante de vanzare, noul proprietar trebuie sa respecte termenul sau sa ma anunte acesta din urma despre rezilierea contractului-pe cale amiabila daca este posibil, daca acest contract nu a fost trecut in cartea funciara eu ca si chirias am dreptul sa cer daune-interese pt nerespectarea contractului(probabil in acest caz tot trebuie sa plec din apartament nu?), as vrea sa stiu exact ce articol sau articolele din noul cod civil care fac referire la aceste aspecte pebtru a avea un atuu si pentru ai comunica proprietarului undeva sa caute sa se informeze, va multumesc!
Aveți dreptul să cereți despăgubiri deoarece, prin înregistrarea la administrația financiară, contractul are dată certă. Adică este dovedit că a fost încheiat la o dată anterioară contractului de vânzare-cumpărare.