avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cine asigura igiena la locul de munca?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cine asigura igiena la locul de munca?

Buna, am 2 intrebari.
1) Cine trebuie sa asigure iginena la locul de munca? Aici ma refere in special la: asigurarea de, sapun,hartie igienica, curatenia in vestiar,dusuri, wc.etc. Precizez ca este vorba despre o fabrica unde zilnic trebuie sa te speli, si are aprox.20 de angajati.

2) Dupa o sesizare la ITM. ITM-ul este obligat sa imi comunice masurile luate impotriva angajatorului?

Ma refer la acesta comunicare: [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2015
MARCYTTT, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:23, 11 Mai 2015
Materialele trebuie sa le asigure angajatorul iar pastrarea curateniei angajatii si personal administrativ (daca exista).
Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
-art. 15. (1) Materialele igienico-sanitare se acordă, obligatoriu şi gratuit, de către angajatori.
(2) Categoriile de materiale igienico-sanitare, precum şi locurile de muncă ce impun acordarea acestora, se stabilesc prin contractul colectiv de muncă şi/ sau contractul individual de muncă.
Sesizarile catre ITM trebuie facute in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
La sesizarile facute, ITM raspunde dupa verificarea/ anchetarea celor sesizate, in termen, cu respectarea legislatiei privind petitiile, sesizarile, etc. - OG nr. 27/ 2002 aprobata prin Legea nr. 233/ 2002.
Raspunsul primit de dvs. la sesizarea pacuta este in concordanta cu prevederile legislative mentionate in adresa, in speta art.46 din Legea nr.188/ 1999 cu modificarile si completarile ulterioare, facandu-se precizarea ca cele sesizate sunt reale si s-au aplicat prevederile din Legea ssm nr.319/ 2006 (in speta art.39 privind contraventiile la prevederile legale).
Buna,
In aceea sesizare la ITM au fost raportate mai multe fapte.
1) Focar de infectie datorita igienei.(muncitorii imbolnaviti datorita apei potabile, boli luate de pe toalete, munca in frig,- 20 g. iarna)
2) Angajati la negru.(majoritatea)
3) Utilaje defecte folosite(pun viata muncitorilor in pericol)

Problema este ca angajati ramasi in fabrica NU, stiu de controlul ITM.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2015
MARCYTTT, utilizator
Din raspunsul primit de la ITm la sesizarea dvoastra nu reiese si daca se confirma sau nu incarcarea masinii inspectorului ITM cu produse.
MARCYTTT a scris:

Buna,
In aceea sesizare la ITM au fost raportate mai multe fapte.
1) Focar de infectie datorita igienei.(muncitorii imbolnaviti datorita apei potabile, boli luate de pe toalete, munca in frig,- 20 g. iarna)
2) Angajati la negru.(majoritatea)
3) Utilaje defecte folosite(pun viata muncitorilor in pericol)

Problema este ca angajati ramasi in fabrica NU, stiu de controlul ITM. ( IN 2013, chiar eu am incarcat masina inspectorului ITM. cu produse pentru a inchide ochii la neregulile din fabrica.)


Sesizati in scris Inspectia Muncii de cele de mai sus la adresa [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Materiale igienico-sanitare cateldestept cateldestept Cum contabilizam materialele igienico-sanitare, respectiv sapun, prosop, etc.? (vezi toată discuția)
Consumabile la locul de muncă plătite de angajat: e legal? Marian11223344 Marian11223344 Este legal ca angajatorul sa-mi ceara sa cumpar din banii mei saci de gunoi si produse de curatenie pentru a intretine magazinul in care lucrez? (vezi toată discuția)
Temei legal pt. refuz prestare activitate la serviciu volvera volvera Buna seara ! Lucrez ca ingrijitor cladiri (asigur curatenia) la un Ijj de peste 3 ani cu manusi cumparate din bugetul familiei. Am solicitat de mai multe ori, ... (vezi toată discuția)