avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Consumabile la locul de muncă plătite de angajat: e ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Consumabile la locul de muncă plătite de angajat: e legal?

Este legal ca angajatorul sa-mi ceara sa cumpar din banii mei saci de gunoi si produse de curatenie pentru a intretine magazinul in care lucrez?
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:49, 10 Noiembrie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu este corecta decizia angajatorului sa va ceara sa cumparati din banii dvs saci de gunoi si produse de curatenie pentru a intretine magazinul in care lucrati.

Legea nr. 319 din 14 iulie 2006 a securității și sănătății în munca
art.15
(1) Materialele igienico-sanitare se acordă în mod obligatoriu și gratuit de către angajatori.

(2) Categoriile de materiale igienico-sanitare, precum și locurile de muncă ce impun acordarea acestora se stabilesc prin contractul colectiv de muncă și/sau contractul individual de muncă.

......
art.39
(6) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei următoarele fapte:
a) încălcarea dispozițiilor art. 9 alin. (1), ale art. 10 și 16;b) încălcarea dispozițiilor art. 14, 15 și ale art. 34 alin. (1).
....

2. In acest caz, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Nu.

1. In fisa postului aveti si specificarea "intretinerea magazinului" ???

2. In ce mod va solicita cele specificate ???
In scris ???

Fara a dispune de informatii certe nu agreez ideea de "copy-paste" din legislatia in vigoare.
Ocupam inutil spatiul acestui forum respectabil.

Am studiat si speta initiata anterior:

www.avocatnet.ro/forum/discu...

Mult succes !!!
@ Interventie moderator

Adrian Sulea a scris:

....
Fara a dispune de informatii certe nu agreez ideea de "copy-paste" din legislatia in vigoare.
Ocupam inutil spatiul acestui forum respectabil.
.....

Nu sunteti in masura a mentiona ce/cum trebuie postat in acest Forum .... Pe viitor , va rog sa va abtineti a face astfel de comentarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei legal pt. refuz prestare activitate la serviciu volvera volvera Buna seara ! Lucrez ca ingrijitor cladiri (asigur curatenia) la un Ijj de peste 3 ani cu manusi cumparate din bugetul familiei. Am solicitat de mai multe ori, ... (vezi toată discuția)
Materiale igienico-sanitare cateldestept cateldestept Cum contabilizam materialele igienico-sanitare, respectiv sapun, prosop, etc.? (vezi toată discuția)
Inventariere - distribuire materiale igienico-sanitare. Mariaee Mariaee Buna ziua, As dori sa stiu daca din comisia de inventariere de preluare a unui fond de carte pot face si persoane care detin deja o gestiune de ... (vezi toată discuția)