Buna seara ! Lucrez ca ingrijitor cladiri (asigur curatenia) la un Ijj de peste 3 ani cu manusi cumparate din bugetul familiei. Am solicitat de mai multe ori, dar fara nici un rezultat. Vreau un temei legal pt. a-mi manifesta refuzul de a face curatenie ( in special in gr. Sanitare) atat timp cat mie nu mi se da din tot echipamentul de protectie, MACAR acele msnusi, desi semnez regulat protectia muncii. Noul sef de pe logistica mi-a spus asa: 1. imi revine 1 buc. Manusi de unica folosinta, 2. nu exista cod achizitie pt. acest articol, 3. daca cei dinaintea lui nu mi-au dat de ce ar rezolva el problema, 4. Nu-mi convine, pot sa plec. Multumesc !
1. Legea nr. 319 din 14 iulie 2006 a securității și sănătății în munca art.15
(1) Materialele igienico-sanitare se acordă în mod obligatoriu și gratuit de către angajatori.
(2) Categoriile de materiale igienico-sanitare, precum și locurile de muncă ce impun acordarea acestora se stabilesc prin contractul colectiv de muncă și/sau contractul individual de muncă.
......
art.39
(6) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei următoarele fapte:
a) încălcarea dispozițiilor art. 9 alin. (1), ale art. 10 și 16;b) încălcarea dispozițiilor art. 14, 15 și ale art. 34 alin. (1).
....
2. In acest caz, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul in