avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nedumerire : PFA sau altceva....
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nedumerire : PFA sau altceva....

Momentan lucrez la bugetar cu norma intreaga. In timpul liber merg ocazional la nunti, ca instrumentist suflator sau mai predau ore de muzica si instrument celor interesati de muzica instrumentala. Sunt absolvent al Facultatii de muzica cu licenta si am si 4 diplome de absolvire a Sc. de Arta populara pe diferite instrumente de suflat.

PRIMA INTREBARE :
Ce forma juridica trebuie sa infiintez pentru ca sa-mi fie considerata profesie ( pe langa profesia actuala )si sa pot plati acele taxe care-mi confera dreptul de-a fi considerata vechime in munca, cumulata cu anii lucrati in momentul actual la bugetar ? Adica vreau sa stiu daca se poate aduna anii...si nu doar sa mi se considere ca am platit IN PLUS pe a doua sursa de venit. In ce conditii voi primi o pensie mai mare...si daca vor creste sau nu nr. de ani considerati lucrati (stagiu contributiv la pensie)

A 2-A INTREBARE :
In ce conditii pot fi incadrat la grupa I-a de munca (conditii speciale) conform ANEXEI 4 din Legea pensiilor - Legea 263/2010 ([ link extern ] ?

A 3-a INTREBARE : Sunt nascut in 1972 si am varsta de 43 de ani impliniti. In momentul actual sunt incadrat la grupa a II-a de munca (conditii deosebite) lucrez de 24 de ani in aceasta grupa. Cu cat mi se va reduce varsta de iesit la pensie...avand in vedere ca voi iesi la pensie in anul 2032, conform legislatiei specifice angajatorului (MApN) ? Si daca voi putea fi incadrat la grupa I a de munca ... angajatorul (sau legea) va tine cont (sau imi va da dreptul) sa mi se reduca varsta de pensionare conform gr. I-a ? Multumesc...
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2015
Florin_IT, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:39, 3 Mai 2015
Sa inteleg ca salariatul care are incheiate doua contracte de munca cu norma intreaga, 8 ore pe zi pentru fiecare contract, intr-un an de munca nu cumuleaza doi ani ci tot un an. Dar la reducerea varstei standard de pensionare cum se va proceda avand in vedere ca una din profesii este incadrata la gr a II a de munca (conditii deosebite) si cealalta la gr I a (conditii speciale). Si pentru a beneficia de prevederile grupei I trebuie sa am neaparat contract de munca sau e suficient sa am PFA si sa platesc CAS la pensie conform grupei I (speciale) ? Si daca da...ce altceva ar mai trebui platit pe PFA avand in vedere ca am deja un contract de munca ? Ce ar mai fi obligatoriu de plata si ce este facultativ pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare conforn gr I ? Si cum se procedeaza la calculul reducerii varstei de pensionare ...avand in vedere ca profesiile sunt in grupe diferite de munca ? Cum va "opera" reducerea pe ambele grupe ? Multumesc...
1. Intr-adevar, in situatia suprapunerii in aceeasi perioada de timp a mai multor c.i.m., vechimea in munca nu se cumuleaza. Pentru pensie se cumuleaza doar veniturile obtinute.

2. "Art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal stabileste ca, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 29621 alin. (1).

Asadar, daca o PFA realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj sau este asigurata in sistemul public de pensii, in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, sau are calitatea de pensionar al acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinut in calitate de PFA.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

De la plata contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu sunt prevazute exceptii asa cum sunt prevazute in cazul contributiei la sistemul de asigurari sociale.

In consecinta, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice (PFA), intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate indiferent daca realizeaza si alte venituri fie ca sunt venituri din pensii, salarii, etc."
Sursa: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta standard de pensionare narcisa_salbatica narcisa_salbatica Sotul meu este artist instrumentist incadrat la grupa I-a de munca (instrumente de suflat), as dori sa stiu care este in prezent limita de varsta pentru ... (vezi toată discuția)
Despre pensie conditii speciale narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! Pentru ca nu am reusit sa tin pasul cu nenumaratele schimbari aduse legii pensiilor in ultimii ani, rog specialistii in domeniu prezenti pe acest ... (vezi toată discuția)
Propunere legislativa cu privire la profesorii instrumentisti lili cristescu lili cristescu Buna ziua ! As dori sa fac o propunere pentru a fi legiferata , deloc ilegala, cu motivatie ! Un artist instrumentist, instrumente de suflat, absolvent de ... (vezi toată discuția)