O societate comerciala aflata in faliment are un proces penal in care societatea este parte vatamata si parte civila.
Lichidatorul, in temeiul art.174 din Legea privind procedura insolvenţei, propune închiderea procedurii insolvenţei debitorului deoarece aceasta nu mai are fonduri nici pentru creditori si nici pentru a acoperi cheltuielile administrative.
Judecatorul sindic admite cererea lichidatorului, societatea fiind radiata din Registrul comertului.
Ce se intampla cu procesul penal in care societatea era parte vatamata si civila?
1)Sunt incidente in acest caz prevederile art.173 si 176 ale Legii 85/2014, adica sumele rezultate din executarea silita a inculpatului vor fi repartizate de executorul judecatoresc in conformitate cu prevederile legii insolventei ( adica catre creditori, iar ce ramane asociatilor/actionarilor)?
2)Pentru ca creditorii si asociatii/actionarii sa-si recupereze prejudiciul ei trebuie sa se constituie parte civila in procesul penal.
Daca societatea este parte intr-un proces penal, inseamna ca fapta a fost savarsita de un reprezentant (sau mai multi) al firmei si nu de firma in sine (firma este o fictiune), astfel incat procesul si daunele vor continua pe si in sarcina reprezentantului.
1) Daca procedura insolventei a fost derulata in temeiul legii din 2014, atunci sunt incidente normele din lege, daca nu, nu.
2) Prejudiciul, asa cum am mai spus, poate fi recuperat de la reprezentantii firmei (organele de conducere mai precis) si pentru aceasta cei prejudiciati trebuie sa fie parte in proces.
1)Art.173 si 176 ale Legii 85/2014 le corespund art.142 si 133 ale Legii 85/2006, care sunt in proportie de 90% identice, deci intrebarea este daca sumele rezultate din executarea silita a inculpatului vor fi repartizate de executorul judecatoresc in conformitate cu prevederile legii insolventei ( adica catre creditori, iar ce ramane asociatilor/actionarilor)?
2)Societatea radiata era parte vatamata si civila in procesul penal. In cazul in care procedura insolventei nu s-ar fi inchis iar societatea nu ar fi fost radiata, creditorii si actionarii nu trebuiau sa se constituie separat parti civile. Deci daca in urma radierii societatii creditorii si actionarii sunt obligati sa se constituie parti civile, rerzulta ca radierea societatii le-a produs o vatamare.
3)Ce se intampla cu prejudiciul produs societatii prin infractiune daca nici un creditor sau actionar nu se constituie parte civila? ( sau cu diferenta ramasa, in cazul in care doar o parte a creditorilor si actionarilor s-au constituit parte civila ?)