avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Incalcarea dispozitiilor legale de catre expert?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Incalcarea dispozitiilor legale de catre expert?

Sesizarea Biroului central pentru expertize tehnice, in temeiul art. 34 alin (1) OG 2/2000, cu privire la savarsirea abaterii disciplinare constand in efectuarea lucrarii cu nerespectarea dispoziţiilor legale;

Dar care sunt aceste dispozitii legale?
De exemplu, daca isi depaseste competenta, si da interpretare unor texte legale sau din contracte, in loc sa faca contabilitate... ce lege incalca?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:08, 5 Mai 2015
Dispozițiile legale sunt prevederile obligatorii cuprinse, în cazul de față în OG2/2000(privitor la autorizarea construcțiilor L.50/1991, ETC)și care de la primul art. până la ultimul sunt obligatorii. Dispozițiile sunt legale deoarece sunt prevăzute de lege.
Strict la obiect, dacă expertul își depășește competența, sau nu respectă obiectivele date de instanță, acesta poate fi sancționat . de către instanța care a dispus expertiza.Să nu uităm că părțile au dreptul la obiecțiuni și au dreptul ca să propună , la alegere, expert parte, numit de parte, .Părțile au dreptul să solicite completarea expertizei . Prin urmare, dacă expertul și-a depășit competența instanța nu ia în considerare comentariile expertului care depășesc obiectivele dispuse.
Nu au si expertii regulamente, standarde... sau alte acte normative care sa arate clar ce obligatii trebuie sa respecte.. chestii din-astea?
Am citit OG 2/2000 si pare foarte generica.

In cazul de fata, expertul si-a depasit competenta... dar el zice ca in felul asta a raspuns obiectivului instantei!
Prin urmare, eu cand formulez obiectii, trebuie sa ii explic instantei in ce fel s-a abatut expertul de la obiectiv.
Daca nu este o prevedere clara... instanta poate considera ca nu s-a abatut de la obiectiv... ci ca el e expert, iar eu imi dau cu parerea :)
Expertii respecta intocmai prevederile OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, ale NCpP, ale NCpC si legislatia de profil aferenta specializarii de expertiza pe care o are fiecare expert/ specialist tehnic judiciar.
Instanta de judecata este singura in masura sa aprecieze daca raspunsurile expertului sunt la obiect, referitor la obiectivele fixate pentru expertiza, dar si daca observatiile formulate de partile in proces la raportul de expertiza sunt pertinente. Instanta va decide in functie de cele mentionate anterior.
Partea in proces care formuleaza observatii la raportul de expertiza nu trebuie sa explice instantei in ce fel s-a abatut expertul de la obiectivele fixate, dar partea care formuleaza observatiile trebuie sa le sustina cu probe concrete/ documente scrise, etc., respectiv cu indicarea articolelor de lege care nu au fost respectate de catre expert in cadrul expertizei.
Partile in proces au posibilitatea legala sa solicite un expert parte, pe care il platesc separat, care sa participe la expertiza impreuna cu expertul desemnat. Ambii experti trebuie sa aiba aceeasi specializare de expertiza.
Trebuie stiut ca expertul parte nu trebuie sa isi insuseasca observatiile partii in proces care l-a solicitat, ci participa la expertiza si are in vedere aceleasi acte normative ca si expertul desemnat, respectiv ambii experti au la dispozitie aceleasi/ toate documentele depuse la dosarul cauzei.
Partile in proces au posibilitatea solicitarii, contracost (onorariul se stabileste de comun acord, expert-solicitant), de consultatii de la experti/ specialisti tehnici judiciari, aflati pe lista MJ. Acesti experti (care doar isi dau cu parerea asupra cauzei, avand documentele aflate la dosar, in fata) nu vor participa la expertiza impreuna cu expertul desemnat si expertul parte.
La specializarea contabilitate... mai exista si alte acte normative incidente??
Eu nu cred ca stie expertul contabil procedura civila... in ce temei faceti afirmatia ca respecta intocmai Cpc??
Expertul contabil respecta in cadrul efectuarii unei expertize toate reglementarile legale din specialitatea respectiva, care au tangenta cu obiectivele expertizei, stabilite de catre instanta de judecata.
Expertul are obligatia respectarii prevederilor legate de expertiza din NCpC si NCpP.
Codurile fac parte din bibliografia obligatorie la examenul pentru obtinerea autorizatiei de expert.

Alte discuții în legătură

Competenta expert judiciar Marius2211 Marius2211 Sunt reclamant într-un proces civil in urma unei inundații, unde a fost desemnat un expert pentru a soluționa doua obiective - primul fiind stabilirea ... (vezi toată discuția)
Expertiza si evaluare ContSters315143 ContSters315143 Am nevoie de un expert -parte care sa fie si expert tehnic judiciar in specialitatea constructii (expertiza casa)si evaluator ANEVAR.(evaluare apartament ... (vezi toată discuția)
Criteriile de intocmire a raportului de expertiza tehnica judiciara? ttira ttira Buna ziua, as dori sa stiu care sunt criteriile dupa care un expert parte intr-un litigiu intocmeste raportul de expertiza, adica ce anume ia in considerare, ... (vezi toată discuția)