avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Cand consideram ca un magistrat a calcat pe bec?
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Cand consideram ca un magistrat a calcat pe bec?

Am gasit pe net un comentariu scris de binecunoscutul judecator de la CSM, Cristi Danilet.
Pe pagina:
[ link extern ] /
Am gasit urmatoarea explicatie data de catre acest magistrat de la CSM.

„Pt incalcarea Codului deontologic nu exista vreo forma de `tragere la raspundere`. A gresi nu inseamna a comite o infractiune. Pt decizii ale magistratilor cu care nu sunteti de acord puteti dosar sa formulati cai de atac judiciare, nu plangeri administrative.
Incerc sa va explic si mai clar: daca va nemultumeste o solutie, o contestati in calea de atac; daca aveti problema pe conduita magistratului, faceti plangere in disciplinar. Acum, daca dvs invocati reaua-credinta sau grava neglijenta, tr sa o argumentati si chiar sa o demonstrati – iar faptul ca un magistrat a aplicat gresit o norma de drept nu e suficient, de aceea si exista materia nulitatilor si caile de atac.”

Interesant acest articol si raspuns, dar nu am vazut ca acesta sa spuna ca magistratii pot sa aiba dosar penal daca au savarsit o infractiune de abuz in serviciu. In clipa in care un judecator da o hotarare definitiva cu intentie rea care nu este dreapta, aceasta poate fi considerat ca magistratul se poate alege cu dosar penal?

Cel mai recent răspuns: Just-drept , utilizator 22:59, 9 Mai 2015
Daca da o hotarare cu intentie rea este condamnabil.
Dar...va dati seama ca niciun judecator nu va recunoaste reaua-credinta...

Este complicata aceasta problema...
Extrem de complicata...deoarece raspunderea nu poate fi inlaturata daca se va dovedi ca este de rea-credinta...doar ca este evident ca este aproape imposibil de dovedit...

In general DNA se ocupa de astfel de probleme.
Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca da o hotarare cu intentie rea este condamnabil.
Dar...va dati seama ca niciun judecator nu va recunoaste reaua-credinta...

Este complicata aceasta problema...
Extrem de complicata...deoarece raspunderea nu poate fi inlaturata daca se va dovedi ca este de rea-credinta...doar ca este evident ca este aproape imposibil de dovedit...

In general DNA se ocupa de astfel de probleme.


Asta ziceam si eu, trebuie ca si magistratii care au dat hotarari cu intentie sa fie condamnabili. Aceasta discutie am avut-o cu un amic, si mi-a zis ca la un proces i s-a facut o nedreptate, si cu toate ca avea probe din care sa rezulte reaua-credinta a magistratului care a dat o decizie definitiva, acesta s-a dus la DNA, iar cei de la DNA, au ramas uimiti, insa i-au zis amicului meu, ca, daca nu are probe sa dovedeasca ca magistratul a primit vreun folos necuvincios, DNA nu poate sa sa il acuze pe magistrat de fapte de coruptie!

Interesat. Trebuie probe dovezi ca a primit spaga, mita, lucru greu de dovedit. Parca nu se poate intelege ca prin decizia de rea credinta, s-a savarsit infractiunea de favorizare infractor sau abuz in serviciu, infractiune asimiliata cu primirea de spaga.
Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2015
Just-drept, utilizator
Coruptie poate exista si atunci cand magistratul va avansa in functie datorita unei hotarari judecatoresti pronuntata...

Adica este foarte complicata situatia...dar...depinde de la caz la caz...
Eu l-am întrebat pe distinsul domn judecător, pe blogul cu pricina, ce poate face justiţiabilul dacă hotărârea judecătorească contra legii este dată de ultima instanţă, din ultima cale de atac, evident, nu mi-a răspuns. Căile extraordinare de atac se aprobă foarte rar şi nu toată lumea este Dan Voiculescu, mie mi-au respins două revizuiri ca inadmisibile, pentru nişte hotărâri absolut aberante, unde în motivaţie, scrie negru pe alb că "dacă se respecta legea,(era vorba de o executare silită) nu se putea aplica hotărărea judecătorească" X-( Deci inamovibilii aceştia pun hotărârea judecătorească deasupra legii.
Şi nu totdeauna hotărârile aiurea sunt date din reacredinţă sau prin trafic de influenţă, de multe ori este vorba de lene(necitirea dosarului) sau de prostie-adică lipsa de judecată a ...judecătorului.
Şi aşa, justiţiabilul rămâne cu paguba.
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2015
Martonze, utilizator
Pe dreptul familiei se pot da hotarari foarte aiurea destul de usor.
Am patit si eu asa ceva dar am indreptat in caile ordinare de atac greselile vadite.
Rationamentele pot fi destul de diferite si opiniile pot fi chiar ciudate dupa parerea mea...


Si la Voculescu s-au respins cererile daca stiu eu bine.

Alte discuții în legătură

Poate fi dat in judecata un magistrat? dodonica dodonica Se poate actiona in judecata un magistrat, judecator sau procuror? pentru abuz in seviciu, neglijenta ? Care sunt caile cele mai rapide? (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva magistratilor justdeals justdeals Ce parchet are calitatea de a cerceta o plangere penala impotriva unor magistrati : procurori, prim-procurori, judecator ? PARCHETUL GENERAL?? (vezi toată discuția)
Judecatorul de camera preliminara are autoritate de lucru judecat? aidu aidu hotararea judecatorului de camera preliminara de respingere a plangerii impotriva ordonantei de clasare, art. 340 CPP, are autoritate de lucru judecat?? si ce ... (vezi toată discuția)