avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Uscatoria blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Uscatoria blocului

buna,as avea o intrebare,
in anul 2008 am primit acordul de la toti vecinii ne a folosi uscatoria blocul,cum eram perete in perete am facut o noua usa si cealalta am zidit-o,am renovat am indreptat peretii,podeaua am pus termopane etc,acum in 2015 2 vecini,spun ca au mucegai in casa pentru ca isi intind haine la uscat in aceasta desi au 3 camere si 2 balcoane inchise,ce as putea face?am doar niste semnaturi? totusi am bagat cateva mii de euro in aceea camera,e camera fetitei mele nu as vrea sa o pierd,ajutati-ma cu niste sfaturi va rog
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:50, 8 Mai 2015
Iata ce spune Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

Problema dv. ar fi daca nu ati fi obtinut acest acord al vecinilor dv. din scara in conditiile legii si daca nu aveti un contract scris, semnat de dv. ca beneficiar (terta persoana) si presedintele asociatiei, contract prin care vi se dadea dreptul la folosinta exclusiva fie gratuit, fie prin prestarea unor servicii, fie in schimbul unei chirii care sa intre in fondurile asociatiei.

De asemenea dv., chiar daca aveati indeplinite toate aceste conditii nu aveati voie sa interveniti in modificari constructive in sensul de a desfiinta o usa si a infiinta o alta, spargand pereti de rezistenta fara autorizatie de constructie de la primarie si fara acordul conducerii asociatiei de proprietari.
Din aceeasi lege:
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor
Asta in cazul in care nu aveti contract de folosinta, de concesiune sau de chirie si nu aveti autorizatie de constructie.

Sigur, nu are legatura cu problema reclamata de vecinii dv. decat in parte, dar problema lor este ca-si usuca rufele in casa, lucru care sporeste gradul de umiditate si care aer incarcat cu vapori de apa pe peretii reci dinspre exteriorul camerelor provoaca mucegai daca camerele nu sunt aerisite corespunzator.
Touisi, din 2008 si pana acum sunt 7 ani. Acesti vecini nu s-au obisnuit cu aceasta situatie, ca aveti in folosinta uscatoria?

Incercati si intrati in legalitate:
- obtineti contract de folosinta, chirie sau concesiune pe acel spatiu - fosta uscatorie, semnat cu conducerea asociatiei de proprietari;
- obtineti autorizatie de constructie.
In felul acesta veti dormi mai linistita, altfel se poate trezi orice vecin cu mucegai in casa sa va faca reclamatie la primarie si, pe langa amenda pe care va trebui s-o platiti, va trebui sa refaceti aspectul initial al acestei camere.

Este posibil sa pierdeti acea camera intrucat nu aveti dreptul de a o mentine peste ceea ce s-a stabilit anterior.
Faptul ca ati investit bani constitui o problema a dvs. si la o prima vedere se pare ca nu veti obtine nimic din aceasta investitie cu titlu de despagubire.
HGR 1588/2007, "Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
e) să folosească părţile comune de construcţii şi instalaţii ale condominiului conform destinaţiei pentru care au fost construite;
B. Obligaţii:
a) ..... Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală al celorlalţi proprietari din condominiu;"


!-Dvs ati primit acordul pentru a utiliza camera respectiva si nu a opera modificari constructive
SChiar daca ati obtinut acordul vecinilor,acel spatiu nu va apartine,dvs nu detineti calitatea de proprietar si asupra acelei suprafete a carei destinatie dvs ati inteles sa o schimbati din parte comuna in spatiu de locuit
2-Incercati sa desfasurati procedura legala de incheiere cu asociatia de proprietari a unui contract de inchiriere pe o perioada de 25,49 ani
Problema consta ca pentru spatiu comun in condominiu-dupa cum este uscatoria,chiar daca obtineti incheierea de contract de folosinta,nu aveti calitatea si nu veti putea obtine de la autoritatea publica locala autorizatie de constructie
Dacă sunt proprietari care vor sa folosească spațiul respectiv conform destinației sale constructive, adică cea de uscătorie, nu va puteți opune sub nici o forma. Vedeți articolele din HGR 1588/2007 pe care le-am invocat în postul meu anterior. Spațiile comune pot fi închiriate doar dacă nu sunt folosite conform destinației lor.

Alte discuții în legătură

Uscatorul de la bloc violetasaramet violetasaramet Stau la parter si langa mine este uscatoria care nu se foloseste ca uscator ci ca magazie de cateva apartamente. Blocul are 19 apartamente iar proprietarii de ... (vezi toată discuția)
Schimbarea aspectului arhitectural al unui uscator petitemichele petitemichele Buna ziua! As dori sa va intreb despre un spatiu comun,un uscator. Apartamentele de pe un tronson sunt in asa fel proiectate,incat afecteaza unele ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun ContSters122621 ContSters122621 La parterul blocului in care locuiesc exista o uscatorie, 2 apartamente si 2 garsoniere. Proprietarul garsonierei care are un perete comun cu uscatoria a vrut ... (vezi toată discuția)