avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatorile legale libere in sectorul privat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatorile legale libere in sectorul privat

Buna ziua,
Sunt din Cluj,eu lucrez la o firma care are sediul in Maramures si in ziua de 1 Mai
ne-a adus program normal la lucru.In momentul cand a venit sa-mi faca casa de marcat la terminarea celor 8 ore de lucru am avut tupeul sa o intreb pe patroana cum ni se plateste ziua de azi 1 Mai care este libera legal si mi-a dat raspunsul ca eu sunt la privat nu la bugetari.In momentul cand i-am spus ca eu din cate stiu si privatul are aceleasi legi pentru zilele legale libere nu mi-a dat nici un raspuns si vreau sa stiu cum pot afla ce pot face ca sa aflu cum este cu aceste zile legale si libere.Unde pot afla care este programul de functionare a acestui punct de lucru?
Trebuie declarat programul de lucru in sarbatorile legale libere sau nu si unde trebuie declarat? Daca in CIM am semnat contractul cu program de 8 ore/zi ,40 ore/ saptamana si un spor de weekend de 5 lei /luna, in momentul in care imi aduce pontajul la semnat ce trebuie sa fac daca nu imi sunt trecute si zilele de weekend in care am lucrat, pot refuza semnarea pontajului? Ce am de facut cu zilele legale libere care nu ne sunt acordate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:49, 4 Mai 2015
1. Din Codul Muncuii
Art. 139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
...
- 1 mai;
.....

Art. 140
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pontare in zi de sarbatoare ramoilis ramoilis In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta d sau beneficiaza de un statut ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare patitul 2 patitul 2 Buna seara, Am niste intrebari referitoare la plata orelor suplimentare de catre angajator. Adica orele suplimentare din timpul saptamanii , orele ... (vezi toată discuția)
1 decembrie bamse13 bamse13 buna ziua. lucrez la un magazin de piese auto si as dorii sa stiu daca este normal sa se lucreze pe 1 decembrie. multumesc! (vezi toată discuția)