Buna ziua,
am vazut mai multe subiecte deschise cu titlul "autorizatii de functionare terase", dar mai vechi (in 2010). Revin la acelasi subiect, acum in 2015, pentru ca am o problema asemanatoare. Locuiesc intr-o curte comuna cu 4 vecini. In curtea aceasta, pe o bucata de teren cumparata de unul dintre ei, “a rasarit” in aceasta primavara o terasa – anexa a unui bar vecin cu imobilul nostru. Desigur, ca si in celelalte cazuri, pentru functionarea ei, noi, restul vecinilor, nu ne-am dat acordul. In plus, terasa din curte este construita pe o platforma betonata cu fundatie.
Am cautat pe site-ul primariei daca exista autorizare pentru aceasta constructie. Numai ca aceasta primarie nu ofera informatii de acest gen pentru tot anul 2015. E usor de inteles de ce, daca ati sti despre ce primar este vorba. Deci nu poate fi vorba despre o plangere la primarie.
Va rog sa-mi comunicati unde as putea sesiza:
1) Inexistenta publicarii pe pagina acesteia a certificatelor de urbanism si autorizatiilor emise pentru 2015;
2) Infiintarea terasei fara acordul tuturor propietarilor – vecini. In cazul nostru e vorba de o distanta mai mica de 10 m;
Mai există obligativitatea amplasării unui panou cu data începerii construcției, conform AC nr....,termen de execuție, etc., chiar dca lucrarea se execut aintr-un interval de timp mic ?
De asemenea, as vrea sa stiu de ce autorizatii are nevoie un bar pentru a putea functiona..Ideea e ca noi nu am dat nici-un acord pentru acest bar. Era necesar un asemenea acord ?
Cautand alte situatii in care primaria a dat autorizatii asemanatoare cazului nostru, am descoperit ca se opereaza altfel cu altii, dar si faptul ca vecinul meu nu are autorizare de constructie pentru balconul construit la etajul 1. Si bineinteles, nu are acordul vecinilor (cum inteleg ca ar fi trebuit) pentru aceasta constructie.
Ajutati-ma, va rog, cui sa ma adresez ? Prefectura, in calitate de reprezentant in teritoriu al guvernului poate avea vreun rol.
Nu de alta, dar ma simt “cetateanul turmentat” intre itele primariei si mi-e sa nu ajung
”domnul Lazarescu” in posibilile ilegalitati de la onor mica primarie.
Multumesc de atentie!
Aveți dreptul, conform L.544/2001 care este legea cu privire la acces informații publice să solicitați primăriei să vă comunice AC emisă cetățeanului X pt. construirea terasei bar.
La această autorizație este obligatoriu a se afla acordul vecinilor coproprietari -potrivit ANEXEI 1 a L.50/1991-2.5.6 (pt. construcție)deoarece este o construcție nouă având altă destinație decât a clădirilor învecinate și fără acordul coproprietarilor.
Mai există Ordin 2594/c din 2008 al Minister justiție MO 704/2008 art. 72lit b(pentru aprobarea NORMELOR METODOLOGICE privind înființarea firmelor-care dispune că cererea de înregistrare și autorizare a firmelor va conține în documentație-acordul coproprietarilor în original . Prin urmare, deoarece această terasă bar va avea nevoie de autorizație de funcționare, puteți solicita , inclusiv la primărie anularea acesteia (dacă există) și la ONRC-desființare pct. de lucru
Multumesc pentru raspuns.
As vrea, totusi, sa stiu daca inexistenta publicarii pe site-ul primariei a certificatelor de urbanism si autorizatiilor emise pentru 2015 se poate sesiza si unde.
Multumesc!