avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatul are dreptul la concediu de odihna pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatul are dreptul la concediu de odihna pentru perioada in care a fost in concediu de maternitate?

Buna ziua,
In cazul in care angajata a fost in concediu de maternitate in anul 2014 (126 de zile), are dreptul la concediu de odihna pentru aceasta perioada? Daca da, exista o limita de timp in care se pot acorda zilele respective de concediu? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: timcyke , utilizator 13:19, 5 Mai 2015
Pentru perioada cat salariata a fost in concediu de maternitate , aceasta are dreptul la CO aferent acestei perioade.

Avand in vedere ca vorbim despre 2014, angajatorul aeste obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului 2015, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Perioada respectiva se ia in condiderare la calculul concediului de odihna, nu ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr.12/2015, ci ca urmare a faptului ca , Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc pentru lamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna cristinaduca84 cristinaduca84 Buna ziua, Incepand cu anul 2013 , din luna iulie pana in anul 2014, luna aprilie, am fost in concediu medical si concediu de maternitate. Conform art.145 ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pikitoi pikitoi Buna ziua, daca un angajat este in concediu medical 60 zile consecutiv, pentru aceasta perioada beneficeaza la sfarsitul anului sau la lichidare de concediu ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate efectuat in 2014 se considera perioada de activitate prestata? dyzet dyzet Buna ziua. Sotia mea a efectuat concediul de maternitate in perioada aprilie-iulie 2014 dupa care a intrat in CIC, in luna aprilie 2015 trebuie sa se ... (vezi toată discuția)