avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Codul Civil valabil in1945
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Codul Civil valabil in1945

Buna ziua,
Mama mea a fost adoptata de fratele tatalui ei, ulterior decesului acestuia din urma; parintii celor doi frati au facut prin Act de Cesiune (iulie 1937) , cedarea unor hectare de teren pentru fiecare. In actul de adoptie a mamei mele scrie ca "se bucura de toate drepturile conferite de art. 311 si urmatoarele din codul civil privitor la adoptie". Intrucat nu am gasit pe net codul civil valabil in oct. 1945, va rog sa-mi spuneti ce scrie in art. 311 si urmatoarele , respectiv as dori sa stiu daca mama mea poate mosteni si pe tatal ei natural si pe fratele acestuia .
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ionescumihai , utilizator 21:13, 11 Mai 2015
Art. 315.
Celu adoptatu nu va dobindi nici unu drept de mostenier asupra bunuriloru rudeloru adoptatoriului dar va ave asupra mostenirei adoptatorului aceleasi drepturi ca si copiii nascuti din casatorie, chiar daca in urma adoptiunei s'aru nasce asemenea copii din casatoria.

Art. 316.
Murindu adoptatulu, fara descendinti legitimi, lucrurile date lui de catre adoptatoriu prin daru asu prin mostenire, ce se voru gasi in natura in vremea mortii adoptatului, se voru intorce la adoptatoru, sau la descendintii sei, cu indatorirea de a contribui la datorii, si fara prejuditiului drepturiloru unoru a treia persone.

Prisosulu bunuriloru adoptatului va fi alu parintiloru sei firesci, si acestia se voru esclude totu'dea'una, pentru obiectele specificatu in acestu articolu, pe toti mostenitorii adoptatorului afara de descendintii sei.

Art. 317.
Daca traindu adoptatoriulu, si dupe mortea adoptatului, copiii sau descendintii lasati de acesti din urma, voru muri si ei fara posteritate, adoptatorulu va mosteni lucrurile date de dansulu, dupe cum s'a disu in art. precedente, dara acestu dreptu se va margini numai la persona adoptatoriului si nu se va transmite si la mostenitorii sei, chiar de aru fi descendintii directi.

Parca era numai cu efecte restranse adoptia. Verificati si actul de nastere, din amintiri va spun ca numele adoptatului era format din numele sau plus cel al adoptatorului, mama si tatal ramaneau a exercita autoritatea parinteasca, copilul ramanea crescut de parintii sai naturali si ii mostenea numai pe acestia.
Mama dv. nu cred sa mosteneasca pe tatal ei natural dar si pe adoptator in aceasta calitate; totusi, e posibil, in functie de succesiunea decesurilor, sa ii mosteneasca in alta calitate.
Potrivit Codului civil art. 313 , adopțiile erau cu efecte restrânse. Prin Decretul 32/1954 art. 9 s-a prevăzut expres că adopțiile încheiate înainte de intrarea în vigoare a Codului familiei vor fi cu efecte restrânse. Prin Legea 4/1956 art. VI s-a prevăzut posibilitatea transformării în înfieri cu toate efectele unei filiații firești prevăzute de art. 79 din Codul familiei dar dacă exista o cerere în acest sens din partea tuturor celor îndreptățiți să consimtă la înfiere.
Dacă a rămas la adopția cu efecte restrânse au dreptul la moștenirea părinților naturali și a rudelor naturale.Prin urmare doar d-voastră puteți descoperi cum a rămas adopția.
As dori sa vad si art.311 din codul civil valabil in 1945;daca puteti sa ma indrumati unde sa-l gasesc. Asa cum am scris mai sus la el si la urmatoarele se face trimitere in actul de adoptie. In ce priveste mostenirea pe alta varianta, puteti sa-mi spuneti care este aceasta? Mama a depus cererea din 1991 si nici acum nu avem un raspuns .
Va multumesc.
In calitate de ruda. Nu cunosc gradele de rudenie, ordinea deceselor, asa ca nu pot cunoaste mai mult.
311 nu are, in sine, relevanta aici. V-am dat textele relevante. 311 e mai mult procedural, nu are legatura cu efectele.
Articolul 311
Candu părintele şi mama adoptatului sau numai unulu din ei este în vieta şi dacă adoptatulu n'au implinitu douedeci şi cinci ani, elu este datoru a aduce consimtimentulu datu la adoptiune la părinţii sei, sau la acela din ei cari traesce.
În casu candu adoptatulu n'are părinţi se va cere consimtimentulu tutorelui.

Multumesc mult pt. promptitudine,
Tatal natural al mamei mele a decedat in martie 1944 , mama ei era deja decedata din 1931, iar adoptia a fost facura de fratele tatalui in oct. 1945. Mama mea a fost crescuta de unchiul si matusa ei inca de la decesul mamei naturale dar fara sa se faca adoptia, ea purtand acel as nume cu al unchiului .
Multumesc

Alte discuții în legătură

Adoptiune tzuku51 tzuku51 Mama mea a fost adoptata in 1948.Actul de adoptiune a fost \\"Incunviintat prin hotarare a tribunalului jud. ...\\",fara sa se faca nici o referire la tipul de ... (vezi toată discuția)
Mostenire in caz de infiere RAF87 RAF87 Buna ziua, Bunicul meu a fost infiat in 1945 de catre fratele tatalui sau natural. Infierea s'a facut in baza articolelor 320 si 321 din Codul Civil, care ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire cu frate infiat lilimurgoci lilimurgoci buna ziua. cum ar trebui sa procedez? in urma cu 23 ani mama si tata l-au dat spre infiere pe fratele meu, in varsta de 14 ani la acea vreme, surorii mamei ... (vezi toată discuția)