Art. 315.
Celu adoptatu nu va dobindi nici unu drept de mostenier asupra bunuriloru rudeloru adoptatoriului dar va ave asupra mostenirei adoptatorului aceleasi drepturi ca si copiii nascuti din casatorie, chiar daca in urma adoptiunei s'aru nasce asemenea copii din casatoria.
Art. 316.
Murindu adoptatulu, fara descendinti legitimi, lucrurile date lui de catre adoptatoriu prin daru asu prin mostenire, ce se voru gasi in natura in vremea mortii adoptatului, se voru intorce la adoptatoru, sau la descendintii sei, cu indatorirea de a contribui la datorii, si fara prejuditiului drepturiloru unoru a treia persone.
Prisosulu bunuriloru adoptatului va fi alu parintiloru sei firesci, si acestia se voru esclude totu'dea'una, pentru obiectele specificatu in acestu articolu, pe toti mostenitorii adoptatorului afara de descendintii sei.
Art. 317.
Daca traindu adoptatoriulu, si dupe mortea adoptatului, copiii sau descendintii lasati de acesti din urma, voru muri si ei fara posteritate, adoptatorulu va mosteni lucrurile date de dansulu, dupe cum s'a disu in art. precedente, dara acestu dreptu se va margini numai la persona adoptatoriului si nu se va transmite si la mostenitorii sei, chiar de aru fi descendintii directi.
Parca era numai cu efecte restranse adoptia. Verificati si actul de nastere, din amintiri va spun ca numele adoptatului era format din numele sau plus cel al adoptatorului, mama si tatal ramaneau a exercita autoritatea parinteasca, copilul ramanea crescut de parintii sai naturali si ii mostenea numai pe acestia.
Mama dv. nu cred sa mosteneasca pe tatal ei natural dar si pe adoptator in aceasta calitate; totusi, e posibil, in functie de succesiunea decesurilor, sa ii mosteneasca in alta calitate.