As dori sa stiu cum raaspunde din punct de vedere penal o persoană care calcă pe trecerea de pietoni o altă persoană, iar aceasta din urmă primește DOAR 80 zile îngrijiri medicale? Într-o asemenea ipostaza, se pare ca cea mai apropiata infractiune ce ar putea fi incidentă în cauză este VATAMAREA CORPORALA DIN CULPĂ, respectiv art. 196 NCP. Într-o atare situație, ținând totusi cont că numărul de zile de ingrijiri medicale nu depășește 90 (deci termenul stipulat imperativ de art. 194, alin. 1, lit b NCP la care face referire directă art. 196 NCP, se presupune că cel care a călcat persoana pe trecere de pietoni nu ar răspunde penal. Să presupunem că nici litera e a art. 194 n-ar fi incidentă (nu s-a pus in primejdie viata victimei), ei bine, atunci cum răspunde in fata legii penale cel care calcă pe trecerea de pietoni o persoană ce primește sub 90 zile de ingrijiri medicale (în cazul prezentat de mine, 80 zile ingrijiri medicale) ? E o aberatie totală din punctul meu de vedere. Practic o persoana care a fost practic nenorocită fără să aibă nicio vină (fractura de bazin, membre rupte, etc) nu va putea depune plangere penala impotriva individului care a calcat-o pe trecere de pietoni. Ce e de facut intr-o asemenea situatie? Va multumesc.
Dosar penal se intocmeste, plangere penala se poate depune, numai ca fapta nu este infractiune daca nu s-a cauzat nici o consecinta prevazuta la art. 194 c.p. si solutia va fi clasarea.
Persoana respectiva are la indemana calea instantei civile pentru daune materiale si morale, nu este nici o controversa in aceasta privinta.
Daca nu controversat, cel putin revoltator. Nu prea pot concepe sa fiu lovita pe trecerea de pietoni de un individ care circula cu viteza, sa ma nenoroceasca și ca urmare a constatarilor unui medic spun eu iresponsabil, (care la 80 zile ingrijiri medicale sa stipuleze ca viata nu mi-a fost pusa in pericol), cel vinovat sa nu raspunda penal! E revoltator din punctul meu de vedere si legislatia ar trebui urgent schimbata. Deci la 80 zile ingrijiri medicale, beizadeaua care te calca pe trecere de pietoni nu raspunde penal, doarme foarte linistit, iar tu va trebui sa platesti o taxa judiciara de timbru uriasa pentru a putea recupera ceva pe baza unei actiuni civile. Curios,dar ma rog..
Nu am facut eu legea, dar sunt anumite ratiuni dupa care s-au facut aceste modificari, pana la urma pentru persoana vatamata este important ca despagubirea materiala/morala, sa se faca in mod echitabil raportat de suferinta pricinuita.