avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme in donatie tata-fiu, vreo posibilitate de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme in donatie tata-fiu, vreo posibilitate de anulare??

Buna ziua
Am si eu niste mari nelamuriri legata de urmatoarea problema, va rog si sper sa mi dati niste solutii sau cel putin informatiile necesare legate de problema sa stiu ce am de facut

Pe scurt problema e urmatoarea:tatal meu a donat un teren fratelui meu prin donatie ca sa si construiasca o casa impreuna cu sotia lui.Dupa un timp fratele meu a construit o parte din casa si simultan si a donat jumatete din terenul primit sotiei lui. Au avut loc cateva neintelegeri dupa care s a ajuns la divort care inca nu i finalizat. Tatal meu isi pune problema terenului donat sa nu fie vandut sau in cazul de fata confiscat de banca deoarece fratele meu impreuna cu sotia lui au scos credit de 5000 euro , din cate stim n au creditat cu pamantul dar problema e ca tatal meu isi face griji sa nu i fie confiscata donatia facuta fratelui meu de catre banca in conditiile neplatirii ratelor la termen. Ar fi posibil?
In al doilea rand avand in vedere motivele expuse mai sus s ar putea face o anulare sau o revocare a actului de donatie initiata de tatal meu?In ce conditii ar avea loc?In instanta sau prin incheiere de act notarial?
Astept raspuns.Multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 09:43, 28 Iunie 2009
Tatăl dumneavoastra îşi face nişte probleme care nu au soluţii la îndemîna sa. Asta deoarece nu donaţia lui va fi executată de bancă, ci proprietatea fiului său şi a soţiei acestuia.

Terenul a ieşit irevocabil din patrimoniul tatălui pe data încheierii actului de donaţie. Despre revocare nu poate fi vorba decît dacă ar fi îndeplinite condiţiile revocării aşa cum sunt ele stabilite de codul civil. Nu cred că acele condiţii sunt îndeplinite, aşa că donatorul va trebui să se împace cu gîndul că nu are nicio şansă.

Orice demers în acest sens va fi doar pierdere de timp, de energie şi de bani.

Tot ce se poate face este ca fiul să revoce donaţia facută soţiei lui (donaţia între soţi fiind revocabilă) iar tatăl să-şi ajute fiul să achite ratele la bancă, urmînd ca la partajul bunurilor dintre fiul său şi soşie să se ţină seama de ratele achitate exclusiv de către soţ.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act donare nepot ElenaDI ElenaDI Buna seara. Siuatia este urmatoarea:tatal meu are o sora si avea si un frate care a decedat.Bunicii mei(care stateau in aceeasi casa cu fratele tatalui, sotia ... (vezi toată discuția)
Divort,probleme la partaj,despagubiri,donatie crissy86 crissy86 buna ziua daca se poate as vrea sa aud si parerea dumnevoastra privind urmatoarea problema fratele meu se afla intr un proces de divort cu sotia lui care ... (vezi toată discuția)
Proprietate teren dolinay dolinay Buna ziua. Mama are un teren pe care a fost eliberat o autorizatie de construire. Constructia am efectuat noi, eu si sotul meu, astfel ne am inteles sa facem o ... (vezi toată discuția)