avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act donare nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act donare nepot

Buna seara. Siuatia este urmatoarea:tatal meu are o sora si avea si un frate care a decedat.Bunicii mei(care stateau in aceeasi casa cu fratele tatalui, sotia lui si copilul lor) inainte ca fratele sa moara au facut un act de donatie catre copilul fratelui decedat( fara ca altcineva sa stie de acest act in afara de bunici, copilul si parintii acestuia. De specificat ca bunicilor nu li s-a explicat prea bine ce presupune acest lucru). Dupa decesul fratelui, atat copilul cat si mama lui au parasit incaperea in care locuiau cu bunicii si nu au dat nici un semn de atunci, iar bunicii au ramas singuri, fiind ajutati de tatal meu si sora lui. Intrebarea este urmatoarea..Pentru ca a fost facut acest act, tatal meu si sora lui nu vor mai beneficia de mosternire din partea parintilor? Acest act se poate ataca in vreun fel? se poate face ceva in acest sens? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 7 Aprilie 2017
ElenaDI, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 16:34, 9 Aprilie 2017
Actul donatiei se poate ataca "intr-un fel", in considerarea calitatii de mostenitor rezervatar a tatalui dvs si a sorei lui. Insa se pune intrebarea: Daca asta a fost dorinta batranilor, are sens sa o rascoliti? Daca da, contactati un avocat.
batranii in acest moment nici nu mai vor sa auda de nepotul pe care l-au crescut si care acum nici nu ii mai intreaba ce fac :) vor sa retraga actul de donatie, regreta ca au semnat, iar cand au semnat oricum nu stiau exact ce si cum semneaza..
In principiu, donaţia este contractul prin care, cu intenţia de a gratifica, o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi, numită donatar.
Ce inseamna irevocabil? Inseamna ca bunicii nu mai pot sa retraga actul de donatie, chiar daca regreta ca au semnat.
Exista insa si niste exceptii, in anumite situatii clar prevazute de lege, in care donatia poate fi revocata, respectiv revocarea pentru ingratitudine şi revocarea pentru neîndeplinirea sarcinilor, daca donatia a fost cu sarcini. Dar daca nu a fost cu sarcini, puteti sa va luati gandul.
Totusi pentru linistea dvs., mergeti la un jurist, cu actele si expuneti problema dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune gabita_dumitrache gabita_dumitrache buna ziua, as dori sa va intrb si eu ceva^ In urma decesului tatalui meu s-a facut succesiune iar dupa aceea anul trecut mama mea a vrut sa rezolve problema ... (vezi toată discuția)
Donație ursu67 ursu67 Buna ziua , am semnat acum 19 ani in urma unui divorț , un act de donație a unui apartament proprietate comuna , in favoarea fostei soții , cu care am ... (vezi toată discuția)
Retragere donatie blitzmate blitzmate buna seara va prezint pe scurt situatia: detin in proprietate un apartament obtinut prin donatie de la parintii mei, cu pastrarea dreptului de uzufruct ... (vezi toată discuția)