avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare cheltuieli acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare cheltuieli acoperis

Buna seara!
Doresc, sa va intreb, cum se impart cheltuielile intre locatari, in cazul reparatiei acoperisului. Carei legi se supun? La mine pe scara urmeaza, sa se refaca acoperisul si sunt direct implicata, intrucat locuiesc la etajul 4, iar la ultima sedinta cu vecinii, mi s-a pus in vedere, ca locatarii trebuie, sa plateasca proportional cu etajul unde locuiesc, intrucat la cumparare ( in cazul unora, cumpararea s-a facut in urma cu 20-30 de ani ) cei de la etajele inferioare au platit mai putin decat cei de la etajele superioare. Eu nu am habar de aceasta lege, nici n-au stiut, sa mi-o numeasca si am inceput, sa ma interesez si daca mi-ati putea ajuta, v-as fi recunoscatoare. In plus, cum se imparte cheltuiala pentru acoperisul de pe casa scarii, pentru ca administratora ne-a spus, ca numai noi, cei de la et. 4, suntem obligati la plata, chiar daca aceasta nu a fost izolata niciodata in 30 de ani, de cand este dat blocul in folosinta.
Va multumesc mult si va doresc o seara placuta!
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 00:50, 11 August 2023
Nu este adevarat. Este o fantezie ce vi s-a spus.
Intr-un condominiu, fie bloc cu mai multe scari, fie o singura scara, singurul criteriu care se foloseste la calcule privind repartizarea cheltuielilor pentru reparatia, intretinerea si modernizarea proprietatii comune, asa cum este si terasa, este criteriul pe cota-parte indiviza, adica pe suprafata utila a apartamentului (fara balcoane, logii).
Deci, fieca stai la parter, fie ca stai la un etaj intermediar, fie ca locuiesti la ultimul etaj, pentru apartamente similare, se plateste aceeasi suma.

Baza legala este HG.1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Am citit legea 230, HG 1588 si nu am gasit nimic pentru calcul proportional si am banuit, ca nu are cum, sa fie adevarat, insa cum imi pot convinge vecinii, care nu-si bat capul, sa caute legile si merg pe convingerea unei vecine, care STIE ( nu stiu din care sursa), ca exista astfel de lege? Am rugat-o, sa-mi comunice nr. legii si mi-a zis, ca o va cauta, dar nu am timp, sa astept, intrucat la mine in casa, de aproape 2 ani, curge apa... Este mult mai usor, sa caute motive, ca sa nu participe la cheltuielile comune, chiar daca eu am participat mereu la acestea, fara sa ma opun in vreun fel, vreodata. Spuneti-mi, va rog, mai exista si alte legi, pe care trebuie, sa le citesc, ca sa fiu la punct cu toate datele problemei? Am cautat pe net si ma cam invart in jurul cozii, pentru ca, peste tot, apar doar aceasta lege si HG din 2007. Va multumesc!
Si nu va este suficienta?
Eu v-am dat locul din normele de aplicare care au putere de lege deoarece sunt publicate prin Monitorul Oficial in care se specifica exact situatia dv.
Copiati-va textul de lege si il aratati cui vrea sa-l vada, iar daca contesta acest articol de lege, n-are decat sa vina cu alta lege mai breaza si cu care ar putea sa-si argumenteze aberatia sustinuta.

Daca nici presedintele asociatiei, nici administratorul nu cunosc legile si normele de baza dupa care se conduc si se administreaza o asociatie de proprietari, atunci ce stiu? Ce e la dv. in asociatie, tara lui papura voda? Fiecare isi da cu parerea cum sa se imparta aceste cheltuieli dupa propriul interes?


Discutati cu presedintele si administratorul asociatiei si daca nu inteleg sa aplice legislatia corect, apelati la serviciul asociatii de proprietari din primarie.
Buna dimineata!
Va mai deranjez cu o intrebare... Am pregatit o notificare pentru asociatia de prop. si urmeaza s-o depun, insa nu stiu, care este termenul legal, in care trebuie sa-mi rezolve problema, pentru ca nu vreau, sa ma apuce toamna, pana fac licitatie si angajeaza pe cineva, ca mie imi curge in casa, nu altora si vreau, sa stiu, cat timp sa le acord pana sa ma adresez primariei sau, mai rau, instantei. Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Fond de reparatii totovajda totovajda A-si dori o explicatie in limita legii, platesc lunar fondul de reparatii 10 ron ,s-a reparat acoperisul de terasa cu tabla zincata 5 m patrat , et.4.a costat ... (vezi toată discuția)
Izolarea acoperisului blocului laurentiuo laurentiuo sunt proprietarul unui apartament situat la etajul 2 intr-un bloc cu patru etaje. locatarii de la ultimul etaj au hotarat sa izoleze acoperisul blocului, fapt ... (vezi toată discuția)
Izolatie acoperis bloc FLORIN6284 FLORIN6284 Locuiesc intr-un bloc cu patru etaje si de curand , mai exact in toamna anului trecut am izolat acoperisul blocului in care stau , eu locuid la ultimul etaj . ... (vezi toată discuția)