avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... izolarea acoperisului blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

izolarea acoperisului blocului

sunt proprietarul unui apartament situat la etajul 2 intr-un bloc cu patru etaje. locatarii de la ultimul etaj au hotarat sa izoleze acoperisul blocului, fapt pentru care tori proprietarii din acest bloc suntem OBLIGATI sa platim ]n mod egal costul lucrarii. Este corect sa platim toti aceiasi suma de bani? Nu ar fi corect ca proprietarii de la ultimul etaj sa plateasca o suma mai mare fata de ceilalti? ce articol din ce lege prevede lucrul asta? va multumesc!!!! cu stima....
Cel mai recent răspuns: lungudragosdaniel , utilizator 00:38, 10 Februarie 2014
legea nr.230 care reglementeaza constituirea si functionarea asociatiei de proprietari prevede ca, costurile privind repararea si intretinerea imobilului, in care intra si terasa/acoperisul, sa fie suportata in mod egal de toti proprietarii. ce s-a intimpla daca cei care locuiesc la et.4 sa nu plateasca deloc si la o ploaie ceva mai consistenta sa va degradeze apartamentul detinut de dv.? traiul in comun, la bloc, presupune asumarea unor "privatiuni" pentru proprietari pentru buna functionare a cladirii. pina la urma este si o problema de bun simt aceasta participare la cheltuielile comune a imobilului...
Dar daca s-ar construi un acoperis si nu prin asociatie , adica din bani proprii, este nevoie de acordul tuturor proprietarilor?
teoretic - reparatiile sunt pe cota-parte (acum proprietarii cum se inteleg sa plateasca e treaba fiecarei asociatii : in mod egal, cei de la ultim etaj sa participe cu mai mult, cota-parte...etc)
- CE poate decide si fara ca lumea sa fie de acord, daca neizolarea afecteaza structura de rezistenta a blocului in timp.
- terasa e bun comun, si participa toti proprietarii (cum la subsol cand se defecteaza o teava de apa/caldura/scurgere si participa toti, asa si la terasa participa toti)
@laurentiuo
Terasa face parte din proprietatea comuna pe care asociatia este obligata sa o mentina in stare buna.
Cheltuiala pentru reparatia acesteia se imparte pe cota-parte indiviza, adica la suprafata. Proprietarii de la ultimul etaj platesc la fel cu cei de la parter daca suprafata apartamentelor lor este egala.

@catalin ciobanu, daca ati citi legea pe care o invocati si mai ales HG.1588/2007 cu normele de aplicare a legii 230/2007 ati observa ca aceasta impartire se face proportional cu cota-parte indiviza. Nicio cheltuiala nu se imparte egal la toate apartamentele, decat daca sunt toate de aceeasi suprafata.

@IRLUBUCURESTI
Pentru construirea unui acoperis altfel decat este acum, din aceleasi materiale si sa nu schimbe aspectul initial, va trebuie autorizatie de constructie de la primarie si in plus de asta, fiind proprietate comuna va trebuie acordul tuturor proprietarilor, altfel constructia este ilegala.
Daca pastrati aspectul initial al terasei si o reparati din banii Dv. fara a cere contributia celorlalti proprietari, o puteti face fara acordul proprietarilor, doar cu avizul comitetului executiv care trebuie sa stie ce se intampla pe proprietatea comuna.
@laurentiuo - Dv. ați fi de-acord ca cei de la ultimele etaje să plătească mai puțin sau deloc, cheltuielile cu întreținerea subsolului ??

Legea este nr. 230/2007 cu HG 1588/2007(articolul e ușor de identificat). Cât privește "normalitatea" ca cei de la ultimul etaj să plătească mai mult pt. acoperiș (!) - Păstrând ca logică analogia sau reciprocitatea, ar trebui ca cei de la parter/et.1, după caz, să plătească tot ce ține de subsol (sau, cel puțin, mai mult ca ceilalți). Ați fost OBLIGAT, nu de vecinii dv. ci prin puterea LEGII !!
Aceasta este obligația morală și NORMALÃ a unui membru al oricărei societăți - societatea având ca scop binele general, prin traiul în comun. Dv. când ați cumpărat acel apartament, ați ales traiul în comun, la fel cum oamenii de câteva mii de ani încoace au ales traiul în societate, state, organizații, comunități, asociații.
Dacă părțile comune ale imobilului ar fi grav avariate pe partea dv. ați privi cu alți ochi situația, dacă v-ar reveni o parte mult mai mare de plată. Sau dacă cei de la parter ar încasa mai mult din beneficiile aduse din închirierea unor spații comune ?? Atunci v-ar părea normal ca eventualele avantaje să fie egale ?
LEGEA, practic, obligă la o stare de normalitate fiindcă proprietarii de la ultimele etaje sunt și așa defavorizați la vânzarea apartamentelor, tocmai din cauza acestor dificultăți, care într-o țară civilizată nu ar exista, ele subînțelegându-se în virtutea bunului-simț, bunei-vecinătăți etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de reparatii totovajda totovajda A-si dori o explicatie in limita legii, platesc lunar fondul de reparatii 10 ron ,s-a reparat acoperisul de terasa cu tabla zincata 5 m patrat , et.4.a costat ... (vezi toată discuția)
Izolatia acoperisului si obligatiile locatarilor torr10 torr10 Nu va suparati, la repararea acoperisului blocului, participa toti locatarii egal sau sint si diferente la plata.Cei care au mai multi mp nu ar trebui sa dea ... (vezi toată discuția)
Despre asociatie ContSters205948 ContSters205948 LOCUIESC la etajul 4 si ASOCIATIA ma obliga sa platesc ptr acoperisul blocului ca mia zis ca cei care locuiesc platesc numai ei ca cei lalti nu,este o lege ... (vezi toată discuția)