avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa deces

Va rog mult daca cineva ma poate ajuta sa-mi raspunda.
Pe scurt o sa spun ca suntem 2 frati si in anul 1987 ne-a murit tatal,nu am facut succesiune dupa tata fiindca parinti nu aveau mai nimic stateau intr-un apartament repartizat de la stat plateau chirie si aveau in casa doar ceva mobila veche.
Dupa revolutie mama noastra l-a lasat pe fratele meu in acel apartament si fratele meu cu sotia lui au cumparat apoi acel apartament.Ulterior cam prin 2005 fratele meu a divortat si a plecat in Italia.
Mama noastra ramanand vaduva dupa revolutie a cumparat in rate o garsoniera pe care a platit-o in rate din pensia ei ,dar intre timp mama s-a imbolnavit rau avand Altzeimer si eu am ingrijit-o in tot acest timp .Fratele meu nu i-a trimis niciodata nimic si nici nu a venit sa o viziteze.
Eu am avut grija de ea si aproximativ in urma cu un an am devenit tutorele mamei deoarece nu mai avea discernamant si era din ce in ce mai greu cu ea.
Mama a decedat la sfarsitul lunii noiembrie,eu m-am ocupat de toate la mormantare iar fratele meu nu a venit nici macar la mormantare.
Au trecut 6 luni deja si tot il chem sa vina in tara ca sa facem succesiunea sau sa-mi dea o procura ori o declaratie de renuntare la mostenire.
Desi uneori ma intreb ca ce drepturi mai are fratele meu avand in vedere toata aceasta situatie?
In final m-a sunat intr-o seara si mi-a spus ca el nu mai are nici un act de identitate valabil,i-au expirat inclusiv pasaportul.Raspunsul meu a fost sa vina in tara si sa-si faca CI dupa care sa putem face succesiunea dupa decesul mamei.
Va intreb daca nu vine in tara,atunci eu cum trebuie sa procedez fiindca nu pot sa stau asa ?
Din cele ce am citit eu am inteles ca trebuie intr-un an de zile de facut succesiunea apoi este mai complicat si taxele sunt mai mari.
Va multumesc pentru rabdare si raspunsuri
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:37, 6 Mai 2015
Stimate domn, va sfatuiesc sa mergeti la un birou notarial pentru a intelege toata procedura pe care o aveti de indeplinit in aceasta situatie. Ideal ar fi sa dezbateti succesiune in termen de 6 luni de la data decesului.
Ideal ar fi sa dezbateti succesiune in termen de 6 luni de la data decesului.

de ce ?

Daca nu dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la deces, veti plati apoi inca 1% impozit pe mostenire, in rest taxele sunt la fel.
fratele poate fi strain de mostenire prin neacceptare, e deocamdata in termen. Termenul de optiune succesorala e de 1 an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mihasica mihasica Un ajutor ar fi mult apreciat.suntem 3 frati,acum 5 ani mama a decedat si nu s a facut succesiunea.acum 3 saptamani A decedat tatăl. Parintii aveau in ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament cosmin311 cosmin311 Acum o saptamana a murit mama. Apartamentul cu 2 camere in care stau este al mamei adica e trecut pe numele ei inainte de casatorie. Tata a divortat de mama de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! tatal meu a decedat si are 2 apartamente , 1 provenit ... Nicuionn Nicuionn Buna ziua! Tatal meu a decedat si are 2 apartamente , 1 provenit din mostenirea de la mama lui si unul luat in timpul casatoriei cu mama + un autoturism.Mai am ... (vezi toată discuția)