avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Doresc sa dau firma in judecata si sa solicit daune ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Doresc sa dau firma in judecata si sa solicit daune materiale

La data de 11 octombrie 2010 m-am angajat la o firmă în meseria de operator control nedistructiv. Acolo am lucrat cu radiații X și cu spray-uri pentru lichide penetrante (cancerigene), și spray-uri pentru pulberi magnetice, deasemenea toxice. În prezent sufăr de limfom gastric, (cancer la stomac) și urmează să mi se facă un transplant de măduvă. Starea mea de sănătate s-a înrăutățit pe durata în care eram salariatul acestei firme și sunt convins că boala mi se trage de la lucrul în mediu radioactiv și toxic. Doresc să dau firma în judecată și să solicit daune materiale. Ce trebuie să fac pentru acest demers?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:23, 15 Iulie 2015
Sa va informati foarte bine din punct de vedere stiintific si sa aduceti dovezi stiintifice care sa va sustina teza din cererea de chemare in judecata.
Daca veti dovedi veti obtine castig de cauza.
Procesul este insa foarte complicat...
Nu cred ca veti obtine daune avand in vedere ca v-ti angajat pentru practicarea acestei profesii.
Ati primit la salariu vreun spor de toxicitate sau alte materiale asigurate de catre angajator ptr locul de munca cu conditii speciale lucru?
Angajatorul avea facute evaluarile riscurilor pe locuri de munca si meserii?
Procesul este greu tocmai din aceste motive.
In SUA s-a castigat un proces asemanator.

Nu cred ca in contractul de munca scria ca accepta sa se iradieze sau asa ceva.

Poate avea sanse si la CEDO daca nu va castiga in tara.
Apararea trebuie facuta in buna masura si pe baza CEDO.
Nu am primit niciun spor de toxicitate sau de iradiere. Când am cerut avertizor sonor care să sesizeze radiațiile, am fost refuzat, deși aceste detectoare de radiații există, pe motiv că există riscul ca aceste dispozitive să se strice în timpul utilizării. În ceea ce privește evaluările despre care întrebați, acestea au fost făcute din burtă, pentru că niciunul dintre operatori nu a primit informații legate de măsurătorile și evaluările efectuate în scopul protecției operatorului.
Ni se dădeau doar 2-3 litri de lapte. Pastila de potasiu nu există. În altă ordine de idei la angajare scrie clar că eram APT DE LUCRU ÎN MEDIU RADIOACTIV. Boala a apărut clar în cadrul firmei la care eram salariat. O întrebare cheie este: În temeiul cărei legi pot solicita documentația mea medicală din cabinetul medical al firmei, documentație care arată că eram sănătos până în toamna lui 2013?
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
Felix Moga, utilizator
Este foarte adevarat ca sunt angajatori sau laboratoare CND care nu respecta prevederile in vigoare.
Daca in procedurile de examinare cu radiatii X si gamma, in standarde si legislatia CNCAN sunt prevazute asigurarea unor echipamente care contribuie la securitatea operatorului iar angajatorul nu le-a asigurat din motive diverse (nu a avut resurse financiare sau nu a vrut "muschii" lui) atunci se poate lua in considerare angajarea raspunderii angajatorului.

Alte discuții în legătură

Concediu medical pe cod boala profesionala VioH VioH Buna ziua,Ma poate ajuta cineva cu o indicatie in privinta unui serviciu autorizat, specializat de medicina muncii? Compania multinationala la care lucrez are ... (vezi toată discuția)
Radiatii x si probleme de sanatate MATEILEONARD MATEILEONARD AM LUCRAT LA UN APARAT DE RADIATII X PT. CONTROL COLETE.NU AM PRIMIT IN ACEST TIMP SPOR DE RADIATII SI AM AVUT NUMEROASE PROBLEME DE SANATATE. DE ALTFEL NU AU ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ana564 ana564 Buna ziua. Ma fost la doctor si am tiroida autoimuna si doamna director ma pus sa fac o cerere ca sunt apta de munca,precizez ca lucrez in invatamant si ... (vezi toată discuția)