avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... concediu medical pe cod boala profesionala
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

concediu medical pe cod boala profesionala

Buna ziua,Ma poate ajuta cineva cu o indicatie in privinta unui serviciu autorizat, specializat de medicina muncii? Compania multinationala la care lucrez are contract cu Medicover, unde la fiecare control "trec examenul". Momentan, dupa 3 ani de hartuire psihica din partea managerelor si a HRului, care anul trecut mi-au refuzat chiar flexibilitatea mersului la psihoterapeut pe motiv ca nu am voie sa intarzii la ora de program, desi doream sa recuperez, iar in ultimele 6 luni de munca cu ochii in calculator toata ziua si apoi seara inca vrei cateva ore, acum abia mai vad, am dese pierderi de memorie, atacuri de panica, dureri de stomac si sindrom de colon iritabil, ale caror simptome sunt greu de suportat non-stop (ma lupt de ani de zile). Daca merg la generalist la Medicover imu va da niste analize de baza si imi va spune sa o iau mai usor.. iar despre concediul pe caz de boala profesionala sau incapacitate temporara de munca imi spun mereu ca imi va dauna la job sau la alta angajare. Eu una insa simt ca nu mai pot, nu mai vad bine, nu mai pot gandi, nu mai pot procesa infirmatiile la lucru,.. chiar am nevoie de odihna si terapie. .. iar concediul de odihna l-am epuizat deja datorita faptului ca si la inceputul anului am avut probleme si nu voiau sa-mi dea medical... asa ca mi-am luat CO. Multumesc anticipat pentru atentie si sfaturi!
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2018
VioH, utilizator
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:55, 8 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fisa de aptitudine a lucratorului se emite numai de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, in speta Medicover in urma examinarii dvs. medicale in baza fisei din anexa 1 la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind verificarea starii de sanatate a lucratorilor, fisa corespunzatoare meseriei/ functiei/ activitatii desfasurate de catre lucratorul examinat.
Pentru aspectele de hartuire psihica pe care le mentionati puteti sesiza ITM si Consiliul national pentru combaterea discriminarii, in scris cu nr. de inregistrare/ data.
Afectiunile medicale pe care le mentionati sunt avute in vedere de catre medicul specialist de medicina muncii pentru a vedea daca sunt sau nu contraindicatii mentionate in fisa de examinare prevazuta de HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare si tinand cont de riscurile profesionale identificate si evaluate de catre angajator la locurile de munca/ posturile de lucru/ meserii/ activitati. Acest material se regaseste si la medicul specialist de medicina muncii.
Medicul generalist nu are competente legate de fisa de aptitudine a lucratorului. Acesta poate semnala numai, anumite aspecte, daca medicul specialist de medicina muncii considera ca are nevoie de lamuriri suplimentare si va trimite la consult la acest medic sau la un alt specialist.
Boala profesionala pentru a fi inregistrata mai intai trebuie sa se completeze un formular BP1 de catre medicul care constata anumite afectiuni, in speta medicul specialist de medicina muncii. Cazul se cerceteaza de catre DJSP, se intocmeste un proces verbal de cercetare si daca se confirma boala profesionala, se completeaza formularul BP2 in baza caruia angajatorul inregistreaza cazul de BP si completeaza formularul FIAM.
Numai in baza PV de cercetare a BP puteti primi concediu medical pentru boala profesionala.
Este dreptul dvs. sa apelati la o clinica specializata in astfel de cazuri si sa va tratati la indicatia medicului care va da tratament in urma consultului.
Numai daca se inregistreaza BP puteti beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand trebuie sa mergeti la un medic care sa confirme ca sunteti bolnava si ca exista suspiciunea ca boala a fopst determinata de conditiile de la locul de munca. Apoi solicitati ca medicul sa completeze fisa de semnalare BP1 prin care medicul confirma ca suspecteaza o boala profesionala. in termen de 7 zile, dupa primirea fisei de semnalare BP1, medicul specialist de medicina muncii din cadrul directiei de sanatate publica are obligatia sa cerceteze si sa stabileasca cauzele imbolnavirii profesionale.

Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca
Art. 5. - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
h) boala profesionala - afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca;

NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin Hotarârea nr. 1.425/2006

ART. 2
In intelesul prezentelor norme metodologice, termenii si expresiile folosite au urmatoarea semnificatie:
19. semnalare a bolilor profesionale - procedura prin care se indica pentru prima oara faptul ca o boala ar putea fi profesionala;

ART. 149
Orice suspiciune de boala profesionala, inclusiv intoxicatia acuta profesionala, se va semnala obligatoriu de catre toti medicii, indiferent de specialitate si locul de munca, cu prilejul oricarei prestatii medicale: examene medicale profilactice, consultatii medicale de specialitate.

ART. 150
Medicul care suspecteaza o boala profesionala sau o intoxicatie acuta profesionala completeaza fisa de semnalare BP1, prevazuta in anexa nr. 19, si trimite bolnavul cu aceasta fisa la unitatea sanitara de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, in vederea precizarii diagnosticului de boala profesionala ori de intoxicatie acuta profesionala.

ART. 151
Dupa primirea fisei de semnalare BP1, medicul specialist de medicina muncii din cadrul directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti cerceteaza in termen de 7 zile, având in vedere ruta profesionala, cauzele imbolnavirii profesionale.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc să dau firma în judecată Felix Moga Felix Moga V-am deranjat cu acest subiect acum câteva luni în urmă. Între timp am mai aflat câte ceva, amănunte care îmi dau de furcă. Spre pildă Legea 319 din ... (vezi toată discuția)
Boala profesionala jenicutz jenicutz Buna ziua, Lucrez ca telefonista de 20 de ani si de 2 ani am fost diagnosticata cu hipoacuzie, as vrea sa stiu daca in urma disponibilizarii , vreau sa ma ... (vezi toată discuția)
Radiatii x si probleme de sanatate MATEILEONARD MATEILEONARD AM LUCRAT LA UN APARAT DE RADIATII X PT. CONTROL COLETE.NU AM PRIMIT IN ACEST TIMP SPOR DE RADIATII SI AM AVUT NUMEROASE PROBLEME DE SANATATE. DE ALTFEL NU AU ... (vezi toată discuția)