avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... La o intreprindere individuala platesc CAS de cand?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

La o intreprindere individuala platesc CAS de cand?

Buna ziua !
As dori sa infiintez o Iitr.Ind. cu activ in cresterea animalelor,in scopul accesarii submasurii 6.1,fonduri europene.(conditie obligatorie pt depunerea dosarului de finantare ).Acest fapt presupune lipsa unei activitati specifice cel putin 12 luni din momentul infiintarii !
Sunt obligat sa platesc CAS si asigurari de sanatate pe un venit minim (35 % din 845 lei) sau nu platesc nimic pana in momentul in care am venit in anul precedent obligatiei platilor !
Respectiv ma incadrez in situatia din citatul de mai jos extras dintr-un articol de pe avocatnet?Mentionez ca nu sunt angajata si nu platesc asig sociale !
"Ce categorii de PFA nu platesc CAS?

Contributia de asigurari sociale este obligatorie, insa nu pentru toate categoriile de PFA. Concret, exista cateva categorii de PFA care nu contribuie la pensii.

Pe aceasta lista se inscriu contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (35% x 2.415 lei = 845,25 lei)."
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 21:42, 11 Mai 2015
In primul an platiti cas prin depunerea declaratiei 600 iar incepand cu anul al doilea se aplica acea prevedere citata de dumneavoastra.
Intre timp m-am angajat ! In cazul asta sunt scutit de la plata CAS si CASS ? Ce declaratii mai depun dupa infiintarea II ?
Pentru I.I. dupa ce v-ati angajat, ramane sa platiti doar cass 5,5% si impozitul pe venit 16%. Pentru asta mergeti de urgenta la finante (dupa infiintare) si depuneti declaratia 221. Veti fi impozitat numai pe norma de venit agricola.
Cititi in codul fiscal art. 71 si urmatoarele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neclaritati declaratie d600 alina_sava alina_sava buna ziua, sunt PFI (profesie liberala), sistem real, din august 2013. pe anul 2013 si 2014 nu am depus declaratia d600, dar in baza declaratiilor d200 si ... (vezi toată discuția)
Contributia la pensii sandu_valentin sandu_valentin Am I.I. pentru care pana acum am platit comf. deciziei de impunere 16% impozit si 5,5% sanatate; intrebarea mea este daca este obligatorie si plata ... (vezi toată discuția)
Clarificare cas martinescu81 martinescu81 referitor la acest paragraf: \"contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa ... (vezi toată discuția)