avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... data ramanerii definitive a sentintei divort pronuntat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

data ramanerii definitive a sentintei divort pronuntat in Ialia

Intrucat voi fii persoana imputernicita cu Procura speciala si in continutul procurei figureaza elemente care trebuie completate corect ( pentrui inscrierea pe actul de nastere in Provincie a mentiunii de casatorie si divort, ambele produse in Italia ) rog sa-mi precizati la ce data a ramas definitiva o sentinta de divort. Casatoria s-a incheiat in vara lui 2002, in toamna 2002 s-a inregistrat cererea de divort, Hotararea s-a pronuntat in noiembrie 2005. Conform numeroaselor solicitari , in iunie a.c.Primaria din Italia unde s-a incheiat casatoria a eliberat certificatul-extras de casatorie cu valoare original pe care s-a aplicat de Prefectura in fine si Apostila. In continutul certif. casatorie exista 2 specificatii importante:
1.data cand sentinta s-a pronuntat (care e data cand sentinta a fost depusa la Cancellerie/ se vede din stampila de pe sentinta- 3 11.2005/ si nu cea care rezulta " cum s-a decis azi. 21 oct. 2005 in Camera de Consiliu a Tribunalului.;
2.data cand sentinta e passata in giudecato, adica19.01 2007.
Daca aceasta prima problema am lamurit-o din forumul avocatilor italieni( data sentintei )cea de a 2-a problema ref. la data cand sentinta a devenit definitiva nu se regaseste in Sentinta.Intrucat eram doar in posesia unei copii a sentintei, s-a solicitat legalizarea de catre Tribunalul italian a 2 copii conform originalului si trecerea mentiunii care confirma ca sentinta este definitiva, bineinteles si Apostila care nu s-a aplicat, spuneau ca ei nu aplica apostila. Alte costuri si timp. Personal am gasit dupa saptamani pe internet,dupa ce nimeni nu aducea lamuriri cine aplica Apostila . S-a vorbit la Procuratura districtuala din Italia si sper sa primim binecuvantata Apostila care se va aplica pe cele 2 copii legalizate de Tribunal.Dar nu ne putem edifica daca stampila care cuprinde mentiunea de "certifcarea sentintei definitive prin inex. caii de atac(impugnazione ) in termenul legal "si care poarta data de.. iunie 2009 este data cand sent. este definitiva. Aceeasi data de iunie 2009 este si data care emana din stampila Tribunalului care arata ca aceasta copie este autentica si obtinuta la cererea petentei. In situatia in care data din cert. -extras de casatorie din Italia este cea de 19.01 2007 conform datelor trimise la vremea lor de Tribunalul lor, catre primaria-serv. civil , aceasta data poate fi aceptata de primaria din Romania si poate afi luata din acest act , intrucat in Sentinta nu se regasesta aceasta data ?. Se pune data curenta de certificare, dar nu stiu cum se va completa procura care cere data cand sent. a devenit definitiva.Pe sentinta,sus, e o mentiune manuala care arata ca azi 22 ian. 2007 s-a trimis la Primarie din italia conform orig.copia pentru transcriere, deci se
leaga cu data de 19. 01 2007.Multumesc pentru viitoarea comunicare.
Cel mai recent răspuns: elena66 , utilizator 18:38, 28 Iunie 2009
Data ramanerii definitive a sentintei de divort trebuie sa rezulte din actele italiene traduse si apostilate.
Eu inteleg faptul ca certificarea ramanerii definitive a sentintei de divort prin neatacarea acesteia ar fi fost efectuata in iunie 2009, la 21.10.2005 s-a pronuntat sentinta si la 19.01.2007 a ramas definitiva astfel ca la data de 22.01.2007 s-a trimis la Primarie pentru inscrierea acestui divort in registrul de stare civila. ;)
Multumesc... Am solicitat raspunsul in sensul ca Sentinta de divort conform celor existente pe ea nu prezinta decat data celor decise in Camera de Consiliu a Tribunalului,respectiv 21 oct. 2005, data depuneriii la Cancelleria cu semnatura grefierului 3 .11. 2007( iaceasta fiind de fapt data pronuntarii Sentintei) , semnatura Presedintelu,i, data si semnatura Procurorului Districtual al Republicii cu numele explicit, Stampila dreptunghiulara a Tribunalului cu semnatura si numele in detaliu a celui care confirma ca respectiva copie este conforma cu originalul si de cine a fost solicitata si stampila Tribunalului care certifica ca respectiva sentinta este definitiva prin neatacarea ei in termenul legal datand aceasta certificare pe data de 10 iunie 2009 cand s-a aplicat stampila. Sus este.Mentiunea efectuata manual 'Transmisa copia conform cu originalul la Serviciul Civil al Primariei italiene din ...." azi urmata de stampila cu data 22 ian. 2007 purtind numele, functia celui care a trimis copia la Primarie . Din catei am inteles , sentinta nu poate fii transmisa la Primarie serviciul Civi ca si la noi, pentru transcriere pana ce sentinta nu devine definitiva.Doar informatiile continute in Certificatul-rezumat al casatoriei poarta data cand sentinta este definitiva, respectiv 19 .01 2007. La italieni probabil termenul de atac este mai larg. Doream sa vad daca inainte de a da la tradus si legalizare a traducerii sunt probleme, ca dupa o serie de cheltuieli, documentu ( Sentinta ) sa fie incomplet si neacceptat de primaria din Romania sau INEP sa nu avizeze transcrierea divortului pe actul de nastere. Mentionez ca in procura speciala, pe care o prezint in provincie, asa cum am redactat in mesajul precedent, trebuie sa
trec data cand sentinta a devenit definitiva, iar notarul nu are timp sa asculte precizarile mele.Alt drum, alt timp, alt cost.Si ulterior nu mai beneficiez la notar de prezenta persoanei care are nevoie de acest serviciu Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare divort in romania moni3463 moni3463 Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am ... (vezi toată discuția)
Sentinta pronuntata intr-un stat u.e. bep bep O sentinta pronuntata in Italia in care se desface casatoria dintre doi cetateni romani iar copilul este incredintat mamei, in ce forma trebuie prezentata la ... (vezi toată discuția)
Apostila certificat divort din austria DAN_ZISU DAN_ZISU Va salut cu respect pe toti ! Problema acestei \\"apostile \\" este veche , dar nu am gasit solutii clare , sper sa ma ajutati . Tribunalul din Iasi a ... (vezi toată discuția)