avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Comitet de sanatate si securitate in munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Comitet de sanatate si securitate in munca

Buna ziua,

Odata cu ultimele angajari s-a ajuns la 50 de salariati, nr. minim prevazut in codul muncii ptr. organizarea comitetului de sanatate si securitate in munca.
In prezent serviciul SSM este externalizat.
Cum se procedeaza in acest caz?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:01, 6 Mai 2015
Angajatorul va organiza Comitetul de sanatate si securitate in munca, respectand Normele de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.57(1) Comitetul de securitate si sanatate in munca se constituie in unitatile care au un numar de cel putin 50 de lucratori, inclusiv cu capital strain, care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei.
-art.58 (1) Comitetul de securitate şi sănătate în muncă este constituit din următorii
membri:
a) angajator sau reprezentantul său legal;
b) reprezentanţi ai angajatorului cu atribuţii de securitate şi sănătate în muncă;
c) reprezentanţi ai lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor;
d) medicul de medicină a muncii.
(2) Numărul reprezentanţilor lucrătorilor este egal cu numărul format din angajator sau reprezentantul său legal şi reprezentanţii angajatorului.
(3) Lucrătorul desemnat sau reprezentantul serviciului intern de prevenire şi protecţie este secretarul comitetului de securitate şi sănătate în muncă.
Legislatia mentioneaza si obligatia angajatorului de a desemna si lucrator cu activitati de prevenire si protectie, chiar daca are contract de prestari servicii cu un SEPP,
-art.20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Din CSSM poate face parte ca reprezentanti ai angajatorului - lucratorul desemnat si/ sau angajati din cadrul SEPP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucratorul cu raspunderi specifice ssm sadrian sadrian Buna ziua. Daca intr-o firma din domeniul constructiilor, cu 20 de angajati, nu exista lucratori care sa aiba cursul de SSM de 80 de ore, dar are SEPP, cum se ... (vezi toată discuția)
Constituire - cssm AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Unitate cu un numar de aprox. 80 de angajati, ma puteti sfatui putin cum ar trebui sa arate structura CSSM / toti membrii desemnati trebuie ... (vezi toată discuția)
Constituire cssm Ambra Denisa Ambra Denisa Buna ziua, Este corect daca intr-o societate cu 110 angajati componenta CSSM este formata din urmatorii membri (3 reprezentanti angajator si 3 reprezentanti ... (vezi toată discuția)