avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu prenatal

Buna,
Va rog sa ma ajutati . Sunt insarcinata in 4 luni si lucrez in invatamant ca suplinitor calificat cu contract pe perioada determinata, care se incheie in 31 august 2009. Ar trebui sa intru in concediu prenatal undeva prin octombrie. Daca nu mai am loc de munca, mai beneficiez de concediu prenatal si postnatal? Si daca da, de unde primesc banii?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:02, 28 Iunie 2009
Concediul de maternitate poate fi acordat inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile, intrucat perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului.

Care este perioada de acordare a concediului prenatal?
Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.

IMPORTANT!

Concediul medical prenatal se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu sarcina.

Cu atat mai mult, daca se constata o sarcina dificila, este posibil ca, indiferent de optiunea mamei, sa se acorde concediul prenatal cu o intindere mai mare de 63 de zile.
M.savina a scris:

Buna,
Va rog sa ma ajutati . Sunt insarcinata in 4 luni si lucrez in invatamant ca suplinitor calificat cu contract pe perioada determinata, care se incheie in 31 august 2009. Ar trebui sa intru in concediu prenatal undeva prin octombrie. Daca nu mai am loc de munca, mai beneficiez de concediu prenatal si postnatal? Si daca da, de unde primesc banii?
Va multumesc


Avand in vedere art.32 alin 2) din OUG 158/2005 indemnizatia de concediu de maternitate ar fi fost platita de casa de asigurari de sanatate -daca erati deja in concediu de maternitate la data incetarii CIM

ART. 32
(1) In cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.
(3) Drepturile achitate in conditiile prevazute la alin. (1) urmeaza a fi recuperate de catre casele de asigurari de sanatate de la angajator, dupa caz, conform legii.


Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2009
katica, utilizator
daca aveti stagiu de 12 luni lucrate in ultimiele 24 de launi de la da cererii, la expirarea contractului de munca pe perioada determinata aveti dreptul sa solicitati indemnizatie de somaj.
In somaj veti putea beneficia de palta conc de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal andreea88mtr andreea88mtr buna sunt in sapt 31 de sarcina, contractul meu de munca a fost prelungit pan la data de 31 iulie 2013 dupa care am fost informata ca la locul de munca am ... (vezi toată discuția)
Ccc danutzaenachi danutzaenachi sunt insarcinata ,sunt angajata la o fabrica cu contract de munk pe perioada determinata pana pe 03 12 2011 la aceasta data fac si 12 luni de lucru la ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu crestere copil geo_pp geo_pp Buna ziua! Lucrez de 7 ani - profesor suplinitor calificat (contracte pe perioada determinata, 1 sept. - 31 august, dar fara intrerupere). Contractul de ... (vezi toată discuția)