avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediu crestere copil

Buna ziua!
Lucrez de 7 ani - profesor suplinitor calificat (contracte pe perioada determinata,
1 sept. - 31 august, dar fara intrerupere). Contractul de munca imi expira pe 31 august si sunt insarcinata. De pe 1 septembrie as vrea sa intru in prenatal si apoi postnatal prin casa de asigurari de sanatate, apoi concediu crestere copil 2 ani. Stie cineva daca dupa cei 2 ani de concediu crestere copil as putea beneficia de somaj? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 15:54, 21 August 2012
1. Deoarece CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj dupa terminarea CCC.

2. Dar pentru asta trebuie ca dupa incetarea CIM sa mergeti la Agentia de Somaj sa va inregistrati.

3. Pentru a putea primi indemnizatie pentru concediul de maternitate de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate trebuie ca acest concediu sa inceapa inainte de a inceta CIM (adica inainte de 01.09.2012).

Ultima modificare: Luni, 20 August 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc!
La pct. 2 - trebuie sa merg la Agentia de Somaj sa ma inregistrez, adica sa imi depun dosarul, ca apoi sa intrerup somajul? Asta nu prea as vrea, voiam sa stiu daca dupa 2 ani CCC pot obtine somajul?
La pct. 3 - La Casa de Asigurari de Sanatate mi s-a spus sa aduc niste acte + concediul si se poate intra de la 1sept., fara sa fie necesar sa imi iau din august.
1. Daca va inregistrati la Agentia de Somaj veti primi indemnizatia de somaj dupa ce se termina CCC.

2. Concediul de maternitate putea fi platit si de Agentia de Somaj daca va inregistrati la aceasta.

3. Casa Judeteana de Sanatate s-ar putea sa va informeze gresit deoarece OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:

Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.

4. Normele de aplicare a OUG 158/2005 spun si ele acvelasi lucru:

Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
tudorvaleriu a scris:

......


3. Casa Judeteana de Sanatate s-ar putea sa va informeze gresit deoarece OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:

Art. 32.
....
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.





Casa nu a informat-o gresit,caci nu la acest articol mentionat de dvs.se refera ,ci la prevederea art.43 (2)din Norme60/32/2006:

(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilaţii acestora.

(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10 din Ordonanţa


@geo_pp

In cf. cu prevederea art43(2)veti putea beneficia de c.de maternitate incepand cu data de 1 septembrie,nasterea se va produce in intervalul de 9 luni de la incetarea cim care s-a facut dintr-un motiv neimputabil dvs.Va trebui sa prezentati in acest sens Casei de Sanatate si dispozitia de incetare a cim de drept,incepand cu 31 august.
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate si indemnizatia pentru ccc pentru profesorii suplinitori roxana85 roxana85 Buna ziua, Sunt cadru didactic suplinitor, iar contractul meu de munca este incheiat pe o perioada de 1 an , adica din 1 septembrie 2010 pana in 31 August ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal M.savina M.savina Buna, Va rog sa ma ajutati . Sunt insarcinata in 4 luni si lucrez in invatamant ca suplinitor calificat cu contract pe perioada determinata, care se incheie ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de prenatal? Eva90 Eva90 Buna, in data de 1 noiembrie imi expira contractul de munca, eu ar trebui sa nasc in februarie, daca imi prelungeste pe 3 luni mi-ar expira chiar in 1 ... (vezi toată discuția)