În principiu, până la alte detalii, căsătoria despre care vorbiţi este valabilă.
Nu este relevant nici faptul că e încheiată în Finlanda (putea fi orice altă ţară), nici faptul că soţii aveau sau nu drept de şedere acolo. De asemenea, nu este relevantă pentru încheierea valabilă a actului căsătoriei nici împrejurarea că soţii nu au coabitat - căsătoria rămâne valabil încheiată şi e nevoie să fie desfăcută înaintea unei alte eventuale căsătorii. Încheierea unei noi căsătorii de o persoană deja căsătorită este infracţiunea de bigamie (articolul 303 din Codul penal).
Legea care reglementează astfel de situaţii este Legea 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat, din care citez:
Articolul 18
Conditiile de fond cerute pentru incheierea casatoriei sint determinate de legea nationala a fiecaruia dintre viitorii soti.
Daca una dintre legile straine astfel determinata prevede un impediment la casatorie care, potrivit dreptului roman, este incompatibil cu libertatea de a incheia o casatorie, acel impediment va fi inlaturat ca inaplicabil in cazul in care unul dintre viitorii soti este cetatean roman si casatoria se incheie pe teritoriul Romaniei.
Articolul 19
Forma incheierii casatoriei este supusa legii statului pe teritoriul caruia se celebreaza.
Casatoria unui cetatean roman aflat in strainatate poate fi incheiata in fata autoritatii locale de stat competente ori in fata agentului diplomatic sau functionarului consular fie al Romaniei, fie al statului celuilalt viitor sot.
Casatoria care se incheie in fata agentului diplomatic sau functionarului consular al Romaniei este supusa conditiilor de forma a legii romane.
Articolul 20
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.
Articolul 21
Conditiile de fond cerute in incheierea conventiei matrimoniale sint cele stabilite de legea nationala a fiecaruia dintre viitorii soti.
Regimul si efectele conventiei matrimoniale sint cirmuite de legea aleasa prin acord de catre viitorii soti, iar in lipsa, de legea prevazuta de art. 20.
Aceeasi lege stabileste daca este posibila modificarea sau inlocuirea conventiei matrimoniale in timpul casatoriei. Modificarea sau noua conventie matrimoniala nu poate aduce prejudicii tertilor.
Referinţe:
Legea 105/1992 -
[ link extern ]
Codul penal -
[ link extern ]